ГРОМАДСЬКІ ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ В СЕЛИЩАХ БЕРЕЗИНЕ ТА ТАРУТИНЕ

Друк

З метою з’ясування громадської думки з питання перейменування населених пунктів, які входять до складу Тарутинської СТГ відповідно до Переліку населених пунктів, визначених Українським інститутом національної пам’яті від 3 серпня 2023 року, 13-14 грудня 2023 в селищах Березине та Тарутине були проведені  громадські обговорення з питань перейменування селищ.

Згідно ст.85 Конституції України та Закону України № 3005-IX «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який вступив в дію 27 липня 2023 року, повноваження щодо проведення перейменування населених пунктів покладено на Верховну Раду України, а місцевим органам самоврядування (у даному випадку селищній раді) надано повноваження проведення обговорення щодо пропозицій зміни назви (нової назви) населених пунктів.

Перейменування населених пунктів в Україні проводиться Верховною Радою з урахуванням пропозицій, поданих місцевою владою, а також Кабінетом Міністрів України і рекомендацій Українського інституту національної пам’яті (УІНП). У разі, якщо пропозиції щодо  перейменування населених пунктів та районів не подано до Верховної Ради, відповідне рішення про їх перейменування приймає Верховна Рада на підставі рекомендацій УІНП.

В Тарутинській селищній раді розпорядженням селищного голови Сави ЧЕРНЄВА від 27.11.2023 №177-ОД створена робоча група з питань перейменування населених пунктів по Тарутинській СТГ, до складу якої увійшли посадові особи селищної ради, старости, представники громадськості, депутати, викладачі історії. Згідно з рішенням вищеназваної робочої групи, було оголошено про проведення громадських обговорень щодо перейменування селищ (не зважаючи на воєнний стан), аби почути пропозиції мешканців населених пунктів. Відповідні оголошення були розміщені на офіційному сайті Тарутинської селищної ради, в соціальних мережах Facebook, Telegram, у застосунку Viber та розміщені у паперовому вигляді по селищах.

У ході обговорень щодо перейменувань населених  пунктів в Березине та Тарутине присутні на громадських обговореннях висловлювали думку та свої обґрунтування щодо збереження назв населених пунктів. Ініціативна групи Тарутинської громади на чолі з Віктором Ганганом підготувала та направила до УІНП аргументоване прохання виключити з  Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку, населені пункти Тарутинської громади.

Пропозицій з надання нових назв селищ Березине та Тарутине від мешканців цих населених пунктів під час обговорення не надходило. Також пропозиції не надходили на адресу Тарутинської селищної ради ні в письмовій, ні в електронній, ні в усній формі.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.