Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення (слухання) проєкту рішення Тарутинської селищної ради «Про перепрофілювання (зміну типу) Вільненського ліцею Тарутинської селищної ради

Друк

Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення (слухання) проєкту рішення Тарутинської селищної ради «Про перепрофілювання (зміну типу) Вільненського ліцею Тарутинської селищної ради

 

  1. Найменування організатора громадського обговорення (слухань): Тарутинська селищна рада.
  2. Ініціатор громадського обговорення: відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради
  3. Мета громадського обговорення: врахування думки жителів Тарутинської територіальної громади щодо перепрофілювання (зміни типу) Вільненського ліцею у Вільненську гімназію.

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про дошкільну освіту» та «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти, дошкільної освіти приймає його засновник.  

          Мережа закладів освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

           Пропозиції щодо реорганізації мережі закладів освіти Тарутинської селищної територіальної громади у 2024 році сформовано на основі аналізу стану наявної мережі, визначення її ефективності, соціальної та економічної доцільності, демографічної ситуації з прогнозуванням дитячого контингенту на наступні роки та виходячи з необхідності дотримання вимог економічної доцільності та ефективності функціонування закладів освіти у громаді, зменшення частки витрат на заробітну плату та оплату комунальних послуг у нормативі фінансової забезпеченості, а також забезпечення раціональної концентрації та ефективного використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів громади тощо.

На території Тарутинської селищної ради функціонують 14 закладів загальної середньої освіти, у яких навчається 2128 школярів:

  • 1 початкова школа
  • 4 гімназії
  • 9 ліцеїв.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навички спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навички, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності.  Тільки в конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій

громаді, як і в  Україні зокрема, зменшується народжуваність, відповідно зменшується кількість учнів, особливо 10-11 класів. У 2023/2024 н.р. у ЗЗСО навчається 220 старшокласників, в середньому це 12 учнів в класі.  Розрахункова наповнюваність класів (15 чоловік) визначається з урахуванням кількості населення, щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників (у 2023 році на зарплату вчителям шкіл громади передбачено 56 млн. грн.). Тобто чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання. В такому випадку частково бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища).  

           У Вільненському ліцеї Тарутинської селищної ради функціонує 7 класів, у яких навчається 61 здобувач освіти – це 3 класи початкової школи, 3 класи базової школи та 1 клас старшої (профільної) школи. Наповнюваність учнів по класах така:   2 клас – 8; 3 клас – 8; 4 клас – 11; 5 клас – 7; 6 клас – 8; 8 клас – 12 учнів;  11 клас – 7 учнів. Відповідно, зі школи у 2024 році буде випущено 7 учнів, до 1-го класу прогнозовано зарахується 12 учнів.

З метою збереження за закладами освіти високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження робочих місць та рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації (зміни) мережі закладів освіти згідно запропонованого проєкту рішення (додається).  

Крім того, заходи з трансформації шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

  1. Формат проведення громадського обговорення.

У зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», продовженого Указом Президента України від   6 листопада 2023 року № 734/2023  «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються:   

- у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 68500, Одеська область, смт Тарутине, проспект Миру, 26 (відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради)

- в електронній формі на електронну адресу: tarutinoviddil@ukr.net. До участі в громадському обговоренні запрошуються жителі села Вільне. Усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Увага! Анонімні пропозиції не будуть реєструватись та розглядатись!

 

  1. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення.

Адреса: 68500, Одеська область, Болградський район, смт Тарутине, вулиця Широка, 1 (Тарутинська селищна рада), електронна адреса: tarutinops@gmail.com.

  1. Прізвище та імя особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Куракова Анетта Бериківна – секретар Тарутинської селищної ради, телефон: 0977334396.

Контактна особа – Кушнір Оксана Іванівна, начальник відділу освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради, тел. 3-13-69, 0963206877.

  1. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення.

Звіт, за результатами обговорення, буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Тарутинської селищної ради у строки, передбачені чинним законодавством.

 

Проєкт рішення Тарутинської селищної ради "Про зміну типу (перепрофілювання) та найменування Вільненського ліцею Тарутинської селищної ради Одеської області та затвердження Статуту закладу у новій редакції"

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.