Що робити, коли право власності на земельну ділянку підтверджено Державним актом без зазначення кадастрового номера

Друк

📍Необхідно належним чином здійснити процедуру реєстрації права власності на земельну ділянку.

Якщо особа є власником земельної ділянки, право власності на яку підтверджено Державним актом без зазначення кадастрового номера, то їй необхідно належним чином здійснити процедуру реєстрації права власності на вище згадану на земельну ділянку. Про це повідомляє Центр з надання БПД.

Згідно ст. 79-1 Земельного кодексу України земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

📑Відповідно до законодавства, наявність у земельної ділянки такого унікального кадастрового номера обов’язкова.

Форма Державного акту із зазначенням кадастрового номера була затверджена 02.04.2002 (постанова Кабінету Міністрів України №449, що втратила чинність 23.07.2013), у зв’язку з чим Державні акти старого зразка не містять кадастрового номеру, вони є дійсними і без нього, але відповідно до ст.132 Земельного кодексу України, неможливо здійснити будь-яку угоду без присвоєного кадастрового номеру.

Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї кадастровий номер не змінюється.

Згідно ст. 16 Закону України «Про Державний земельний кадастр» земельній ділянці, відомості про яку внесені до Державного земельного кадастру, присвоюється кадастровий номер. Кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі.

📕На підставі вищевикладеного, рекомендуємо звернутися до землевпорядної організації, яка має в штаті сертифікованого інженера-землевпорядника для замовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка є основою для отримання кадастрового номера, оскільки саме на підставі даної документації відбувається державна реєстрація земельної ділянки (Здійснити пошук відповідної організації зручно на сайті Держгеокадастру в рубриці «Напрями діяльності», розділ «Сертифікація»).

Після отримання технічної документації, необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг та замовити послугу «Державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру».

🔍Разом з цим подати наступні документи:

▪️заяву про державну реєстрацію земельної ділянки встановленої форми;

▪️оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

▪️документацію із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

🗂️Державний кадастровий реєстратор, який здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, протягом 14 днів з дня реєстрації заяви здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову у державній реєстрації.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається на неї витяг із Державного земельного кадастру.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.