ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ПРО РОБОТУ ТАРУТИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТА ЇЇ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ У 2023 РОЦІ

Друк

Презентація до звіту Тарутинського селищного голови

X

 


ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ПРО РОБОТУ ТАРУТИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТА ЇЇ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ У 2023 РОЦІ

 

Шановні депутати! Шановні присутні!

           Відповідно до статті 26 та частини 7 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, Тарутинський селищний голова, звітую про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради за 2023 рік.

           Минулий рік був для всіх нас важкий та важливий.

           Важкий, тому що в нашій країні йде війна. Захисники України роблять усе можливе та неможливе, щоб перемогти ворога, за що їм низький уклін.

           На превеликий жаль наша громада понесла непоправимі втрати. На війні з агресором загинули ще одиннадцять наших захисників, мешканців Тарутинської громади.

           2023 рік був для нас важливий, тому що соціальна-економічна ситуація, що склалася в країні, створила для нас справжній виклик.

           Незважаючи на усі труднощі, вважаю, що нам вдалося вирішити усі задачі, що стояли на початку року.

           Ми відстояли Тарутинську центральну лікарню як загальний заклад охорони здоров’я. Тарутинська лікарня обслуговує мешканців не тільки нашої громади, а й Бородінської. Але фінансувалася вона у 2023 році, як і вминулі роки, тільки з бюджету Тарутинської селищної ради. Цього року на утримання лікарні з селищного бюджету було направлено 15 млн.грн.

           Нам вдалося зберегти Тарутинський професійно аграрний ліцей, хоча цей заклад перебуває на балансі області. Вирішено питання з протипожежною безпекою у закладі.

          Ще одна важлива задача стояла перед нами на початку року, щоб усі учні шкіл нашої громади навчалися очно. Зараз 13 з 15 закладів освіти працюють офлайн та за змішаною формою навчання. Не вдалося у 2023 році закупити стаціонарні укриття для Слобідської та Малоярославецької шкіл, але вже є домовленність про їх придбання у цьому році.

           Керівництвом селищної ради вживаються усі заходи щодо належного виконання своїх повноважень та надання відповідних послуг жителям громади виконавчими органами та комунальними закладами і установами.

           Роботу селищної ради спільно з 26 депутатами забезпечують керівництво селищної ради, 11 старост старостинських округів, одне управління, 14 відділів та 1 сектор.

           На території громади діють: 7 комунальних підприємств у сфері житлово-комунального господарства; 2 комунальних некомерційних підприємства (центральна лікарня та центр первинної медико-санітарної допомоги); 10 комунальних установ та закладів у соціальній сфері, освіті та інші (БТІ, пожежна охорона Серпневе).

   За даними Соціальних паспортів старостинських округів в Тарутинській громаді кількість постійного населення станом на 1 січня 2024 року складає 21667 осіб, що на 112 осіб більше ніж на 1 січня 2023 року, у тому числі: діти – 3965, у працездатному віці – 12810 чол., особи пенсійного віку – 4892 чол.

   За останні роки спостерігаємо тенденцію зменшення народжуваності та збільшення смертності. Так, у 2023 році в Тарутинській громаді народилось 85 немовлят, померло – 287 осіб. Загальна демографічна ситуація на території громади характеризується від’ємним природним приростом населення (-202 осіб).

  Житловий фонд Тарутинської селищної територіальної громади станом на 1 січня 2024 року налічує 8373 домогосподарств. 

          Попри усі труднощі в громаді забезпечена робота усіх комунальних підприємств та установ, амбулаторій, ФАПів, Тарутинської центральної лікарні, закладів освіти та культури. Вирішуються усі життєво важливі питання.

 

Підтримка Збройних Сил України

           Наша громада с першого дня повномасштабного вторгнення російських військ допомагає Збройним силам України та вносить свій вклад в захист та оборону країни.

           Для вирішення нагальних потреб військових були закуплені та передані: два дрони, форма, паливо, генератори, комп’ютерна техніка, прожектори та інші товарно-матеріальні цінності. На потреби армії у 2023 році з бюджету селищної ради було направлено 1,6 млн.грн.

           Крім цього, надана матеріальна допомога військовослужбовцям та їх сім’ям, обсяг якої склав 815 тис.грн.

           На потреби ЗСУ з місцевого бюджету була направлена субвенція обласному бюджету у розмірі 600 тис.грн.

           Військовим та родинам загиблих постійно надається різного характеру соціальна та гуманітарна підтримка.

           Окрім того, Тарутинська селищна рада зі свого бюджету у 2023 році направила 569,8 тис. грн. на підтримку ДСНС, національної поліції, прикордонної служби та СБУ в рамках відповідних програм.

 

Сесійна діяльність

           Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищна рада проводить свою роботу сесійно. У 2023 році проведено 15 сесій селищної ради, на яких розглянуто 556 питань та прийняті відповідні рішення. Більшість питань, що розглядались на сесіях - це земельні питання, які були дозволені до розгляду чинним законодавством.  

           Також розглядалися: питання щодо внесення змін до місцевого бюджету та до програм, які були прийняті у минулі роки,  питання соціальної сфери, про безоплатну передачу майна, затвердження актів приймання-передачі майна, надання матеріальної допомоги мешканцям громади та сім’ям військовослужбовців, інші.

           У 2023 році був прийнятий один регуляторний акт: «Про встановлення та затвердження місцевих податків і зборів на 2024 рік на території Тарутинської селищної ради» ( рішення № 2596-VIII від 11.05.2023 року).

 

Діяльність виконавчого комітету

           Виконавчий комітет Тарутинської селищної ради сформований відповідно до вимог статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

           Кількісний склад виконавчого комітету станом на 1 січня 2024 року  складає 26 осіб. Основною формою роботи виконавчого комітету є його засідання.

           Протягом звітного періоду робота виконавчого комітету відбувалася згідно плану роботи на 2023 рік та відповідно до повноважень, визначених статтями 27-40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про звернення громадян», Законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про доступ до публічної інформації», інших законодавчих актів.

           Виконавчий комітет селищної ради здійснює власні та делеговані повноваження в галузі освіти, культури, охорони здоровя, соціального захисту населення, житлово-комунального господарства, будівництва, земельних відносин, забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

           Засідання виконавчого комітету проводилися в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, згідно Положення та плану роботи виконавчого комітету на рік.

           За період січня-грудня 2023 року  проведено 12 засідань виконавчого комітету, на яких розглянуто та прийнято 363 рішення. Переважна більшість  планових питань були розглянуті виконавчим комітетом у відповідності до плану роботи на поточний рік.

           На засіданнях  виконавчого комітету заслуховувались питання благоустрою території, обстеження зелених насаджень, видалення таких, які перебувають в аварійному та сухостійному стані, про присвоєння адрес місцезнаходження об’єктам нерухомості та дозвіл на знесення будівель, які знаходяться в аварійному стані, взяття громадян на квартирний облік, про підсумки опалювального сезону та підготовку до нового опалювального сезону, про підготовку закладів освіти до нового навчального року, питання  про схвалення проектів рішень, які будуть розглядатися на сесії селищної ради, про визначення переліку громадських робіт, питання соціальної сфери, освіти, культури, захисту прав дітей,  тощо.

           У 2023 році був прийнятий один регуляторний акт «Про проведення конкурсу з визначення підприємства (організації) для здійснення функцій робочого органу з  метою забезпечення проведення конкурсу із обрання перевізників по перевезенню пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Тарутинської селищної територіальної громади» (рішення виконавчого комітету Тарутинської селищної ради №878 від 28.09.2023 року).  

           Робота виконавчого комітету селищної ради спрямована перш за все на створення сприятливих умов для жителів громади.

 

Звернення громадян

            За 2023 рік до Тарутинської селищної ради надійшло 996 звернень від громадян, у тому числі 25 звернень колективних за 255 підписами, та на особистому прийомі голови – 328 звернень.

           З загальної кількості, вирішені позитивно 918 звернень, надано роз’яснення по 78.

           Більшість звернень це звернення з земельних відносин (321) щодо приватизації земельних ділянок, виділення земельних ділянок під будівництво житла, інших господарських будівель і споруд, також для ведення особистого селянського господарства, а також з питань житлового, комунального господарства та екології.

           У 2023 році до Тарутинської селищної ради звертались внутрішньо переміщені особи з надання гуманітарної допомоги. Протягом року їм було видано: продуктових наборів -  740 пакетів; дитяче харчування -  158 шт.; засобів гігієни - 752 набора; одяг, постільна білизна, ковдри, подушки - 284 комплекта.

           В рамках допомоги внутрішньо переміщеним особам згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р № 333 у Тарутинську селищну раду на отримання компенсації житлово - комунальних послуг звернулись мешканці, які безкоштовно розміщують у себе переселенців. Було прийнято 377 заяв громадян. Загальна сума компенсації складає 475,2 тис.грн.

           З метою сприяння громадянам у вирішенні за місцем їх проживання нагальних питань здійснюються виїзні прийоми громадян керівництвом Тарутинської селищної ради. Протягом року проведено шість виїзних прийомів селищним головою в селищах Березине та Серпневе, в селах Ярове, Малоярославець Перший, Підгірне, на яких порушено 35 звернень. Мешканці громади звернулися з питань соціальної сфери, надання матеріальної допомоги, земельних питань, взяття на квартирний облік, водопостачання, мобільного звязку та інших.

          Робота Тарутинської селищної ради та її виконавчих органів і в подальшому буде спрямована на вирішення соціальних та життєво важливих проблем мешканців громади.

 

Надання адміністративних послуг

           Відповідальність за організацію діяльності Центру надання адміністративних послуг покладена на відділ організації надання адміністративних послуг Тарутинської селищної ради.

           З метою забезпечення створення зручних та доступних умов отримання адміністративних послуг мешканцями Тарутинської громади утворені віддалені робочі місця адміністраторів, які розміщені у всіх 11 старостинських округах.

           У 2023 році ЦНАПом надано 6277 адміністративних послуг, питому вагу серед яких складають: послуги з реєстрації нерухомості, послуги з земельних питань, реєстрація місця проживання, послуги соціального характеру та паспортні послуги.

           Через віддалені робочі місця ЦНАП у 2023 році надано 4153 адміністративних послуг, а саме: реєстрації місця проживання, у тому числі видача витягу з Реєстру територіальної громади, послуги соціального характеру.

           Для громадян з обмеженими фізичними можливостями та для людей похилого віку, які за станом здоров’я не мають можливості самостійно відвідати ЦНАП, у червні 2023 року було утворено пересувне віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Тарутинської селищної ради типу «Мобільний адміністратор» із застосуванням спеціального автоматизованого комплексу «Мобільний кейс».

           Адміністраторами центру надання адміністративних послуг надаються консультації та проводяться навчання для тих громадян, які ще не спробували сучасний державний онлайн сервіс, а також кваліфіковану підтримку з питань, що стосуються отримання необхідних послуг на порталі Дія та у за стосунку Дія.

           ЦНАП  надає адміністративні послуги усім громадянам, у тому числі особам з вадами слуху та зору. Для цього Тарутинською селищною радою укладено Договір про співпрацю з Громадською організацією «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих»; придбані матеріали зі шрифтом Брайля; в приміщенні ЦНАП нанесені візуальні елементи доступності; вхід до будівлі облаштовано аудіопокажчиком, кнопкою виклику; виокремлено місце для тимчасового розміщення дитячих колясок; встановлено мнемосхему; для виконання функції системи підсилення звуку придбано мікрофон.

 

Виконання бюджету

           Одним із основних завдань керівництва Тарутинської селищної ради є забезпечення життєдіяльності громади у складний час воєнного стану в країні, що напряму залежить від наповнення місцевого бюджету

           У 2023 році обсяг доходів до селищного бюджету за рахунок податків і зборів склав 147,8 млн.грн., що на 14,5% більше ніж у 2022 році. За основними видами доходів: податок на доходи фізичних осіб складає 57,5 млн.грн., акцизний податок – 3,8 млн.грн., податок на нерухоме майно – 1,1 млн.грн., плата за землю – 44,2 млн.грн., єдиний податок – 28,1 млн.грн., єдиний податок з фізичних осіб – 10,1 млн.грн, інші надходження – 3,0 млн.грн.

           Також з державного бюджету до селищного бюджету надійшли: освітня субвенція на оплату праці педагогічних працівників у сумі 54,1 млн.грн., базова дотація з державного бюджету – 33,0 млн.грн., дотація з обласного бюджету – 1,1 млн.грн., з обласного бюджету на утримання інклюзивно-ресурсного центру – 1,5 млн.грн., на утримання соціального гуртожитку – 4,8 млн.грн.

           Всього доходів до загального фонду селищного бюджету надійшло  247, 1 млн.грн., що на 16% більше ніж у 2022 році.

           Видатки загального фонду селищного бюджету у 2023 році склали 237, 4 млн.грн. Питома вага видатків на освіту складає 51,2%, на управління – 13,2 %, на охорону здоров’я – 10,1%, на соціальний захист та соціальне забезпечення – 5,6%, на утримання закладів культури та проведення різноманітних заходів у цій сфері – 6,5%, видатки на благоустрій населених пунктів та на утримання житлово-комунальних господарств – 7,3 %.

           У 2023 році з бюджету Тарутинської селищної територіальної громади було виділено 3,2 млн. грн. субвенцій державному та іншим місцевим бюджетам. Так, обласному бюджету перераховано 900,0 тис. грн. субвенції на підтримку обороноздатності країни і 1,5 млн. грн. субвенції на співфінансування Тарутинського професійного аграрного ліцею; 162,6 тис. грн. було перераховано до бюджету Бородянської селищної територіальної громади для відбудови житла, зруйнованого внаслідок агресії російської федерації; 108,0 тис. грн. перераховано до бюджету Арцизської міської територіальної громади для забезпечення фізичного захисту об’єктів критичної інфраструктури.

           Видатки спеціального фонду селищного бюджету в 2023 році склали 41,1 млн. грн., з них на здійснення капітальних видатків виділено 33,0 млн. грн., при цьому  23, 8 млн. грн. були отримані у вигляді різних трансфертів з державного та обласного бюджетів.

 

Діяльність селищної ради у сфері розвитку громади

            У 2023 році за рахунок власних ресурсів Тарутинської селищної ради, залучених коштів з обласного та державного бюджетів, інвестицій, у тому числі міжнародних, був забезпечений соціально-економічний розвиток населених пунктів Тарутинської громади.

           Враховуючи воєнний стан в країні в першу чергу проводились ремонти об’єктів, які були затребувані часом або потребували негайного відновлення. 

           В населених пунктах громади протягом 2023 року були проведені наступні роботи та закуплено необхідне обладнання:

в смт Тарутине:

- в центральній лікарні проведений ремонт укриття, встановлений генератор, придбане медобладнання;

- виготовлена проектно-кошторисна документація на ремонт хірургічного відділення центральної лікарні;

- відремонтована дорога по вулиці Красна,

- побудована амбулаторія сімейної медицини,

- в Тарутинському ліцеї проведені капітальні ремонти укриття та покрівлі школи, закуплена комп’ютерна техніка.

в смт.Березине: продовжується ремонт дитячого садка; встановлена меморіальна дошка загиблим захисникам, мешканцям селища;

в смт.Серпневе: відремонтована покрівля школи; замінена частина водопровідної мережі;

в с.Вільне: проведені роботи з ямкового ремонту доріг щебнем; замінені вікна та двері в школі;

в с.Виноградівка: встановлена станція очищення води; відремонтований пам’ятник засновникам села; проведений капітальний ремонт захисної споруди для школи;

в с.Красне: відремонтоване укриття в Будинку культури; ФАП села забезпечений медпрацівником; проведений ремонт покрівлі школи; придбаний генератор для школи;

в с. Калачівка, с.Слободка: - придбані для Слобідської гімназії генератор та плита електрична;

-придбані меблі та комп’ютерна техніка для Калачівської початкової школи;              - в селах встановлені дитячі майданчики та проведений ямковий ремонт доріг по вулицям;

- створений парк відпочинку в с.Слобідка;

-встановлена вулична сцена в с.Калачівка;

- відремонтовані 3 моста в с.Калачівка;

в с.Малоярославець Другий: придбаний мотоблок для старостинського округу; облаштована територія біля автобусної зупинки;

в с.Малоярославець Перший: встановлений дитячий майданчик та сходовий марш в центрі села; встановлена вежа мобільного зв’язку «Київстар»; ФАП села забезпечений медпрацівником; придбано ноутбуки для школи;

в с.Підгірне: проведений поточний ремонт залу Будинку культури; виготовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт покрівлі школи;

в с. Петрівськ: проведений ремонт шкільної котельні; придбані шини для шкільного автобуса;

в селах  Рівне та Лужанка проведені: ремонт дороги Лужанка – Рівне – Ярове; ремонт опалювальної системи та встановлені 8 вікон у ліцеї; ремонт ФАПу с.Рівне; придбано борцівський килим;

в с. Ярове: - відремонтована покрівля Будинку культури;

- придбаний мотоблок та причеп для с.Ярове;

- створена місцева пожежна команда та відремонтована будівля для місцевої пожежної команди;

- придбані комп’ютерна техніка та котел для школи.

Дякуємо всім причетним до покращення благоустрою наших населених пунктів та сприяння розвитку громади!

Тарутинська селищна рада і в подальшому буде працювати над виконанням заходів, визначених Стратегією розвитку громади та Планом соціально-економічного розвитку.

 

               Підсумки роботи в сільському господарстві громади

та економічний розвиток у 2023 році

           Найбільшим сектором економіки громади є сільське господарство.  Аграрний сектор громади спеціалізується на вирощуванні зернових,  технічних, бобових культур,  а саме: пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, сорго, гороху, соняшнику, рапсу тощо. В сільськогосподарському виробництві задіяні і функціонують 96 підприємств.

           У 2023 році в Тарутинській громаді сільськогосподарські підприємства зібрали 118,7 тис. тонн зернових та зернобобових культур із середньою врожайністю 46,0 ц/га. Середня урожайність ячменю склала 49,2 ц/га (зібрано – 20,7 тис.  тонн), озимої пшениці -  43,8 ц/га (зібрано – 68,9 тис. тонн), гороху – 27 ц/га (зібрано – 3,4 тис. тонн), овса – 25,9 ц/га (зібрано – 0,3 тис. тонн), кукурудзи на зерно 61,7 ц/га (зібрано 23,2 тис. тонн).

            Соняшнику зібрано 8,2 тис. тонн (17,5 ц/га), ріпаку – 15,2 тис. тонн) (23,8 ц/га).

           Особливу увагу необхідно приділити розвитку виноградарства, для вирощування якого в нашій громаді є всі сприятливі умови. Сільгосппідприємства громади зібрали 1,4 тис. тонн винограду з площі 230 га при середній врожайності 39 ц/га. 

           Станом на 31 грудня 2023 року під врожай 2024 року посіяно озимих на зерно всього – 14,1 тис. га (озимої пшениці – 9,2 тис. га, озимого ячменю – 4,2 тис. га, озимого гороху – 0,7 тис. га). Крім того, озимого ріпаку посіяно на площі 3,4 тис. га.  

           Тваринництво розвивається недостатньо швидко, в основному за рахунок приватного сектора: майже усе молоко поставляє саме він - загальне поголів’я корів – 406 гол., що на 9% або на 43 гол менш в порівнянні з минулим роком. Поголів’я дрібної рогатої худоби (вівці, кози) - 11024 гол. (збільшилось на 44%), свиней – 597 гол. що на 20% більш.

            Кількість поголів’я свиней в сільськогосподарських підприємствах громади склала 20376 голів.

           Тарутинською селищною радою також вживаються заходи щодо забезпечення економічного розвитку громади.

            У 2023 році при виборі проектів, оформленні інвестиційних пропозицій, оформленні заявок та підготовці документів громада співпрацювала з нашими партнерами: «Всеукраїнською Асоціацією органів місцевого самоврядування ОТГ», Агентством Транскордонного Співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай», Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), Одеським регіональним офісом Програми U-LEAD з Європою, Агенцією регіонального розвитку Одеської області. 

           Актуалізовано Інвестиційний паспорт Тарутинської селищної територіальної громади щодо формування позитивного іміджу території в очах потенційних інвесторів, максимально ефективного інформування бізнес-середовища про інвестиційні можливості громади.

           На сайті Одеської обласної державної адміністрації в розділі «Зовнішньоекономічна та інвестиційна діяльність» і на офіційному веб-сайті Тарутинської селищної ради розміщено Анкети інвестиційно привабливих ділянок типу Greenfield, з пропозицією до інвесторів щодо розміщення об’єктів сонячної електростанції з метою, зокрема створення нових робочих місць та одержання додаткових надходжень до бюджету.

           Тарутинська селищна територіальна громада прийняла участь в першому етапі відбору 16 громад для втілення проєктів з відновлюваної енергетики, оголошеному Консорціумом громадських організацій спільно з GIZ відбір. Наша громада з 632 заявок відібрана до другого етапу відбору, в якому зареєстровано 112 учасників. Для участі у другому етапі подано детальну заявку з описом проєкту.

            В 2023 році було розпочато роботу над підготовкою заявки на конкурс на грантову допомогу для територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тарутинської селищної ради по програмі «Кусаноне» від Уряду Японії. Програма «Кусаноне» надає підтримку проєктам покращення соціальних умов та забезпечення населення.

 

Земельні відносини

     На виконання Закону України «Про звернення громадян», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельним кодексом України, та іншими законодавчими актами у сфері регулювання земельних відносин Тарутинською селищною радою проводиться робота, спрямована на об’єктивний, всебічний і вчасний розгляд звернень громадян з питань регулювання земельних відносин та на забезпечення гарантування реалізації конституційного права громадян на землю.

     Відділом земельних ресурсів проводилась робота, спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин. Здійснюється щоденний прийом громадян та юридичних осіб, яким постійно надаються консультації та обґрунтовані  відповіді з питань земельного законодавства.

   За 2023 рік відділом земельних ресурсів Тарутинської селищної ради підготовлено та подано до розгляду на пленарних засіданнях Тарутинської селищної ради 314 проєкта рішень з питань регулювання земельних відносин.

     На сесіях Тарутинської  селищної ради було розглянуто 314 звернення з земельних питань.

     На території селищної ради укладено та зареєстровано нових договорів всього 79: договорів оренди земельних ділянок різних категорій земель з юридичними особами - 44, та фізичними особами - 35. Орендна плата становить від 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

     Від фізичних осіб було прийнято та розглянуто 319 заяв.

     Надійшло 328 звернень від юридичних осіб, усі відпрацьовані.

     Видано громадянам 86 довідок, а саме: про членство в особистому селянському господарстві для надання до центру зайнятості з метою реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу; приватизована земельна ділянка чи ні, є земельна ділянка паєм чи ні.

     Продовжується  робота з інвентаризації земель комунальної власності, а саме: земель сільськогосподарського призначення, водного фонду  та земель вкритих лісовою рослинністю.

     Виконується  робота щодо розроблення документації с нормативно грошової оцінки земель.

 

Надання первинної медичної допомоги мешканцям громади

           Первинна медична допомога мешканцям громади надається Тарутинським центром первинної медико-санітарної допомоги, а саме: 3 міськими амбулаторіями – Тарутинською, Березинською, Серпневською та однією сільською амбулаторією – Виноградівською, а також 8 фельдшерсько-акушерськими пунктами – с.Вільне, с.Малоярославець Другий, с.Малоярославець Перший, с.Красне, с. Петрівськ, с.Підгірне, с.Рівне, с.Ярове, та 3 фельдшерськими пунктами – с.Калачівка, с.Лужанка. с.Слобідка. Усіма закладами Тарутинського ЦПМСД обслуговується населення громади у кількості 21 555 осіб.

           У 2023 році приступили до роботи медичні працівники на ФАПах с.Красне та с.Малоярославець Перший.

           Станом на 01.01.2024 року сімейними лікарями центру первинної медико-санітарної допомоги укладено 17 364 декларації з мешканцями Тарутинської громади, що складає 80% населення.

           Фінансування Тарутинського ЦПМСД здійснюється Національною службою здоров’я України та з місцевого бюджету. У 2023 році з НСЗУ надійшло  - 13,3 млн.грн., з місцевого бюджету – 7,2 млн.грн.

           Центр первинної медико-санітарної допомоги проводить вакцинацію дитячого та дорослого населення. Це питання знаходиться на постійному контролі керівництва.

           За 2023 рік ЦПМСД здійснено 49 063 амбулаторних прийомів.

           331 хворий пролікований в денних стаціонарах підприємства.

           З метою надання якісних послуг мешканцям населених пунктів Тарутинської громади щоденно здійснюються виїзди мобільної медичної бригади. Протягом 2023 року здійснено 117 виїздів лікарями по селам та селищам, під час яких звернулись за медичною допомогою 1633 особи.

           Керівництвом Тарутинської СТГ продовжується робота щодо технічного оснащення ФАПів та амбулаторій громади. У 2023 році проведена велика робота щодо будівництва нової амбулаторії в смт Тарутине за рахунок спонсорських коштів  Міжнародних фондів ІВС (Туреччина) та «Action Medeor е.V» (Німеччина) за сприяння українського благодійного фонду «Bucak Relief». 

 

Надання медичних послуг Тарутинською лікарнею

           Тарутинська центральна лікарня, обслуговує 36 500 жителів Тарутинської та Бородінської громад. В лікарні розгорнуті стаціонарні відділення на 170 ліжок.

           Заклад фінансується за рахунок коштів Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та з бюджету Тарутинської селищної ради. Так, у 2023 році з НСЗУ надійшло 30,5 млн.грн., з бюджету громади – 15 млн.грн. Крім цього надійшло власних надходжень – 2,9 млн.грн.

           З Національною службою здоров’я Тарутинська лікарня уклала 10 договорів з наступних напрямів:

- хірургічні операції у стаціонарних умовах,

- стаціонарна допомога,

- лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах,

- діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ,

-цистоскопія,

-паліативна медична допомога,

-стоматологічна допомога,

-ведення вагітності,

-хірургічні операції в умовах стаціонару одного дня,

-допомога при пологах.

           Тарутинською лікарнею отримано ліцензію на мамограф, який надійшов як гуманітарна допомога у 2021 році, це дасть змогу лікарні заключити договір з НСЗУ на пакет «мамографія» та обслуговувати пацієнтів в 2024 році.

           У 2023 році отримали спеціалізацію: по неврології лікар Інна Вараниця, по сурдології Ірина Пулєва. Лікар-хірург Герасим Петросян пройшов курси удосконалення по ендоскопічній хірургії.

           Закуплено обладнання резектоскоп для проведення оперативних втручань для лікування урологічних захворювань. Закуплена система очищення води та сучасний біохімічний аналізатор в клінічну лабораторію лікарні.

           Розгорнуті окремо неврологічне відділення на 24 ліжко-місця та паліативне відділення на 20 ліжко-місць.

           Встановлено та підключено дизель генератор на 200 кіловат для безперебійної роботи всієї лікарні на випадок відключень електроенергії.

           Внесені зміни до програми фінансової підтримки лікарні, в якій збільшені виплати для залучення молодих лікарів зі 100 на 200 тис. грн.

           З метою дотримання вимог щодо забезпечення роботи закладу у безперебійному режимі під час воєнного стану відремонтоване та введене в експлуатацію укриття лікарні.

 

Соціальний захист населення громади

           В сфері соціального захисту населення головний напрямок роботи -   наближення адміністративних послуг соціального характеру до мешканців нашої громади. Усі старостинські округи громади підключені до програмних комплексів «Соціальна громада» та «Єдина інформаційна система соціальної сфери» (ЄІССС),  що дозволяє забезпечити прийом первинних документів від громадян на призначення 70 видів соціальних допомог за місцем їх проживання.

 За 2023 рік  через дані програми в електронному вигляді передано 2026 заяв з пакетом документів на призначення державних допомог до управління соціального захисту населення Болградської районної державної адміністрації  та Пенсійного фонду України в тому числі:

  • житлових субсидій – 739 справи;
  • пільг - 310 справ;
  • державних допомог – 918 справ;
  • видано довідок ВПО – 59.

           Крім того передано справи виключно в паперовому вигляді  - 58.  

 Спеціалістами відділу соціального захисту проведено 525 консультацій з питань застосування законодавства щодо соціальної підтримки населення, надання соціальних послуг, захисту прав та інших питань соціального захисту.

 Станом на 01.01.2024 року в Тарутинській селищній раді перебувають на обліку 1135 внутрішньо переміщених осіб,  які перемістилися з  території України та районів де ведуться бойові дії. Протягом року знято з обліку 1230 внутрішньо переміщених осіб.

 Указом Президента України у 2023  році присвоєно почесне звання «Мати – героїня» одній  багатодітній матері громади.

  Протягом звітного періоду зареєстровано 7 колективних договорів та 3 зміни та доповнення до колдоговорів.      

            Систематично здійснюються заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. За звітній період до відділу соціального захисту населення селищної ради надійшло 53 повідомлення про вчинення домашнього насильства.

  Станом на 01.01.2024 року в Тарутинській селищній раді на обліку перебувають 344 багатодітні сім’ї, в яких 1221 дитина. У тому числі сім’ї, в яких виховуються: троє дітей – 248, четверо – 57, п’ятеро –16, шестеро –10, семеро - 3, восьмеро - 4, дев’ятеро - 4, десять і більше – 2 сім’ї.     

             З початку року видано 34 посвідчень батьків багатодітної сім’ї, 56 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї, продовжено строки дії  посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї  58 особам.

   Також проводиться робота  щодо забезпечення захисту прав і законних інтересів повнолітніх осіб, які потребують встановлення опіки або піклування, недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена. Протягом року проведено 3 засідання опікунської ради виконавчого комітету Тарутинської селищної ради з питань, що відносяться до захисту прав та інтересів повнолітніх недієздатних осіб. На даний час на території громади проживають 15 повнолітніх осіб, що визнані рішенням суду недієздатними, 1 повнолітня особа, що визнана рішенням суду обмежено дієздатна.

  Відділом соціального захисту населення селищної ради проводиться робота щодо  здійснення  виплати компенсації фізичним особам за надання соціальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 №859 «Деякі питання призначення і виплати  компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі». За січень – листопад 2023 року профінансовано виплату у сумі 716,7 тис. грн.  41 особі. 

            Соціальна політика в нашій  громаді базується на загальнодержавній політиці. Селищною радою планується і в подальшому чітко дотримуватися вимоги щодо реалізації заходів, які проводяться Кабінетом Міністрів України щодо подолання негативних явищ по відношенню до соціально незахищених верств населення, що дасть можливість забезпечити своєчасно соціальний захист та підвищення життєвого рівня жителів громади.

 

Матеріальна допомога мещканцям громади

            Протягом минулого року чимало мешканців Тарутинської громади звернулися до селищної ради про надання матеріальної допомоги,  було проведено 11 засідань комісії з розгляду заяв громадян із надання одноразової грошової допомоги. У 2023 році з місцевого бюджету на матеріальну допомогу жителям Тарутинської СТГ було спрямовано 4,3 млн.грн. та здійснено 733 виплати.

            Допомога надавалася: на лікування, на подолання скрутних життєвих обставин, сім’ям загиблих військовослужбовців, на підтримку військовослужбовців та їх сімей, учасникам бойових дій та АТО/ООС, людям з обмеженими фізичними можливостями, на поховання громадян, які на момент смерті ніде не працювали.

            Також селищною радою у минулому році підготовлені 37 пакетів документів для отримання матеріальної допомоги мешканцями Тарутинської громади з обласного бюджету. Так, у 2023 році 37 жителів громади отримали допомогу з області на загальну суму 409,8 тис. грн.

 

Територіальний центр соціального обслуговування

            В комунальній установі Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тарутинської селищної ради працюють два відділення: відділення соціальної допомоги вдома та стаціонарне відділення.

            Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) селищної ради надає 8 видів базових соціальних послуг та охоплює 4 соціально вразливі групи населення (переважно особи похилого віку, особи з інвалідністю, різні категорії осіб або сімей, що опинились у складних життєвих обставинах).

            Кількість працюючих у закладі складає 33 особи.  Середнє навантаження на одного соціального робітника - 12 підопічних. З початку року здійснено 5184 відвідування підопічних та надано близько 46 440 соціальних послуг  догляду  вдома.  Це  такі  послуги догляду вдома, як доставка продуктів харчування, промислових, господарчих товарів, медикаментів, доставка води, допомога  при  опаленні  житла, допомога  в  самообслуговуванні.

            Стаціонарним відділенням територіального центру селищної ради надано 12 928 соціальних послуг. 

            З початку року в територіальному центрі отримали соціальні послуги 225 осіб, з них обслужені по відділенням: догляду вдома - 176 осіб; відділенням стаціонарного догляду - 49 осіб.

            Обсяг видатків з селищного бюджету на утримання відповідного закладу у 2023 році склав 4,5 млн.грн.

            Турбота про людей похилого віку в громаді займає пріоритетне місце. Тому і надалі будуть вживатися  заходи щодо підвищення якості надання відповідних соціальних послуг.

 

              Соціальну роботу з сім’ями та дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги у їх вирішені проводить Тарутинський селищний центр соціальних служб.

            Соціальна робота здійснюється через раннє виявлення сімей, оцінку їх потреб і подальше надання послуг за результатами висновку.

            Протягом 2023 року здійснено 238 відвідувань сімей для проведення актів оцінки потреб сім’ї/особи. Соціальними послугами було охоплено 242 сім’ї, в яких виховується 441 дитина та 92 особи. Серед таких сімей/осіб найуразливіші категорії населення: внутрішньо переміщені сім’ї, сім’ї, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, неповні сім’ї, сім’ї/особи, які перебувають у конфлікті з законом, сім’ї, які зазнали насильство, сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність, особи похилого віку.

            Надано 1800 соціальних послуг, серед яких: консультування; екстрене /кризове втручання; соціальна адаптація; соціальна інтеграція та реінтеграція; соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах; соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; представництво інтересів; посередництво; соціальна профілактика; інформування; натуральна допомога.

            З метою забезпечення комплексного підходу до подолання домашнього насильства, ефективного реагування на факти насильства в Центрі створена Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті. Відповідно до повідомлень, Мобільною бригадою за звітний період було здійснено: 16 екстрених та 28 планових виїздів, згідно графіку роботи здійснено 11 профілактичних виїздів по населеним пунктам громади. Проведені індивідуальні та групові профілактичні бесіди з попередження домашнього насильства та насильства за ознакою статті. Постраждалим особам надано психологічну підтримку, проінформовано як діяти у повторних випадках вчинення насильства та шляхи запобігання вчиненню дій кривдника. З кривдниками проведено соціальну профілактику та попереджено про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинені дії. Під час виїздів, розповсюджувалися інформаційні матеріали (буклети та листівки) за даною тематикою.

           Фахівцями із соціальної роботи здійснювалися перевірки цільового використання коштів державної допомоги при народженні дитини та обстеження сімей із зазначенням інформації щодо факту проживання дитини з матір’ю для призначення допомоги на дітей одиноким матерям. Складено 80 актів перевірок.

            З метою популяризації сімейних форм виховання дітей, Центром проводилась робота з пошуку кандидатів у прийомні батьки та батьки – вихователі. Минулого року до Одеського обласного центру соціальних служб було направлено на навчання кандидатів у прийомні батьки 3 сім’ї, які отримали відповідні рекомендації.

            На території Тарутинської селищної ради функціонує 8 прийомних сімей та 2 дитячих будинків сімейного типу в яких виховується 35 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі сім’ї перебувають під постійним соціальним супроводом Центру соціальних служб.

           З початку ведення воєнного стану в Україні Центр активно працював над залученням в громаду гуманітарної допомоги з метою підтримки сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах. Велику підтримку для мешканців громади надали громадські організації: БФ «Питання життя», «UAid Direct», «Unicom media» та благодійні фонди: «Мрій та дій», «Шлях до дому», «Вітри змін», «Мами Одеси», «Карітас Україна» та БФ «Добрий самарянин», який на постійній основі надає допомогу особам похилого віку, ВПО, багатодітним сім’ям та особам з інвалідністю.

 

Освітня діяльність

            На території Тарутинської селищної ради функціонують 14 закладів загальної середньої освіти: 1 початкова школа, 4 гімназії,  9 ліцеїв, в яких здобувають освіту 2128 школярів.                                                                                                

            Навчально-виховний процес у ЗЗСО громади здійснюють 292 педагогічних працівника.

            Для 24 дітей з особливими освітніми потребами в школах громади поряд зі звичною формою організовано інклюзивне навчання у 21 інклюзивному класі. Для 10 дітей з особливими освітніми потребами організований педагогічний патронаж у вигляді індивідуального навчання. Облаштовані ресурсні кімнати для дітей з особливими освітніми потребами у Березинському, Підгірненському, Серпневському ліцеях.

            Згідно Державної цільової програми «Шкільний автобус» підвозяться 100% дітей та вчителів, які мешкають поза зоною пішохідної доступності і потребують підвезення. Всього по громаді підвозиться 270 осіб. Підвіз відбувається 5 шкільними автобусами, фінансування яких здійснюється органами місцевого самоврядування.

            З 01 жовтня 2023 року безкоштовним гарячим харчуванням охоплені  діти 1-4 класів та діти пільгових категорій 5-11 класів за рахунок місцевого бюджету. Вартість харчування з 01.09.2023 року встановлено на рівні не нижче 35 грн.

            Кожен заклад в своїй структурі має дошкільний підрозділ. У дошкільних структурних підрозділах здобувають освіту 468 дітей.  Всього функціонують 28 груп. Вихованням малят займається 63 педпрацівники. Мінімальна вартість харчування в дошкільних структурних підрозділах громади складає 65 грн. Діти харчуються 100% за рахунок місцевого бюджету.

            На кінець навчального 2022/2023 року маємо 5 золотих медалістів: 1 - випускник Серпневського ліцею, 1 – Петрівського ліцею, 2 – Красненського ліцею, 1 – Тарутинського ліцею. 9 учнів отримали свідоцтво з відзнакою про здобуття базової середньої освіти: 3 учні Березинського ліцею, 1 учень Малоярославецької Першої гімназії,  2 учні Серпневського ліцею, 3 учні Тарутинського ліцею.

            Медалістам та учням, які отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою, було здійснено виплату, за розпорядженням селищного голови, на суму 19 тис.грн. 

            По закінченню проведення ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, згідно підсумкових наказів Департаменту освіти і науки Одеської державної військової адміністрації, 12 призових місць (ІІ та ІІІ) вибороли учні Тарутинської громади. Всі призери, за розпорядженням Тарутинського селищного голови, отримали грошову винагороду в розмірі 1 тис. грн.  Крім того, ЛАЗАРЕВ Олександр, учень Виноградівського ліцею, виборов ІІІ призове місце в ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з болгарської мови та літератури і отримав винагороду в розмірі 5 тис. грн.

            За підготовку призерів ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад, ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка в 2022/2023 навчальному році 10 педагогів отримали винагороду на загальну суму 50 тис.грн.

            Крім цього з селищного бюджету протягом року виплачувалась стипендія 54 обдарованим дітям  на загальну суму 324 тис. грн., також четверо наших вихованців отримували стипендію Одеської обласної ради, учень Виноградівського ліцею ЛАЗАРЕВ Олександр отримав стипендію Президента України.

            У 2023 році надано одноразову допомогу 18 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування,  з багатодітних та малозабезпечених родин для придбання шкільного одягу,  спортивної форми та взуття, що склало 54 тис.грн.

            Протягом року відділом освіти, молоді та спорту було отримано 13 ноутбуків для дітей пільгових категорій Слобідської та Малоярославецької Другої гімназій, 10 хромбуків та 3 планшети для учнів з числа переселенців від дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, 41 ноутбук та 40 хромбуків для вчителів громади, Тарутинський ліцей придбав 34 ноутбуки, за рахунок коштів селищного бюджету для укомплектування компʼютерних класів, на суму 488 тис.грн. Для 8 закладів освіти та 5 дошкільних підрозділів у вигляді гігієнічних наборів було отримано гуманітарну допомогу, також отримали 23 бокси «Навчально-розвивальні матеріали для закладів дошкільної освіти» від ЮНІСЕФ України та один ноутбук для дошкільного структурного підрозділу Тарутинського ліцею,  шкільні рюкзаки для учнів 1-х класів (176 шт.) і 6 рюкзаків від селищної ради, підручники для учнів 5-6 класів в кількості близько 1500 екземплярів.

            Відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради та Тарутинський ліцей отримали Подяку від Українського центру оцінювання якості освіти та Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти за якісну організацію та проведення вступних випробувань у 2023 році.

            З 1-го вересня в Тарутинському та Березинському ліцеях відкриті класи Безпеки.

            У 12 закладах загальної середньої освіти громади функціонує 68 гуртків за такими напрямами: туристсько-краєзнавчий, художньо-естетичний, військово-патріотичний, фізкультурно-спортивний, оздоровчий, еколого-натуралістичний, науково-технічний. Гуртковою роботою охоплено 1132 учні, що складає 53%. Вихованці закладів освіти Тарутинської громади взяли участь більш ніж у 20 конкурсах на рівні обласного та всеукраїнського етапів і отримали дипломи І, ІІ та ІІІ ступенів загальною кількістю більш ніж 250.

            За підсумками проведення обласної виставки досягнень юних натуралістів "Щедрість рідної землі", грамотою Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання за ІІ місце нагороджено відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради.

             Всі заклади освіти громади долучилися до Всеукраїнського соціального проєкту з озеленення шкіл “Flowers4school”.

 

            В Тарутинській селищній раді функціонує комунальний заклад «Тарутинський  центр професійного розвитку педагогічних працівників». Основними завдання закладу у 2023 навчальному році було надання професійної допомоги педагогам та закладам  освіти, а саме: освітні послуги  надавалися 366 педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, з них 63 педагогам закладів дошкільної освіти, 292 педагогам закладів середньої освіти, 11 педагогам закладів позашкільної освіти.

            Основною функцією Центру  є організація та проведення консультування педагогічних працівників. У 2023 році працівниками Центру надано 1419  консультацій з питань організації освітнього процесу, атестації педагогічних працівників, дистанційного навчання, планування та визначення траєкторії професійного розвитку педагогів, впровадження  професійних стандартів,  планування підвищення кваліфікації педагогів, розроблення документів закладів освіти .

            Центр є координатором курсів підвищення кваліфікації. Спільно з КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської міської ради»  організовано підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти за кошти освітньої субвенції.Протягом  2023 року пройшли навчання згідно графіку 339 педагогічних працівників. 

            Одним із об’ємних завдань, яким займається Центр, є проведення атестації.  У 2023 році на засіданні атестаційної комісії ІІ рівня атестувалось 32 педагогічних працівників. За підсумками атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» атестувалось 24 вчителі, на встановлення кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» - 4 вчителі. Присвоєно педагогічне звання «учитель-методист» - 1 особі, на підтвердження педагогічного звання «старший учитель» - 17 педагогам, на встановлення педагогічного звання «старший учитель» - 7 педагогам. На відповідність займаній посаді атестовано 3 заступники закладів загальної середньої освіти.

           Не менш важливою функцією Центру є координація діяльності професійних спільнот педагогічних працівників.   Робота  з підвищення професійного розвитку керівників, заступників,  педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та дошкільних  підрозділів закладів загальної середньої освіти була організована  та проведена через: семінари для керівників та заступників ЗЗСО – 6 ( 90 учасників); семінари-практикуми для заступників ЗДО – 3 ( 45 учасників) ; наради для керівників та заступників ЗЗСО - 1 раз на тиждень; семінари з розвитку цифрової компетентності –  1 раз на тиждень (30 учасників); семінари з елементами тренінгу – 8 ( 160 учасників); майстер-класи- 7 ( 140 учасників); семінари для педагогічних працівників – 26 (520 учасників); круглий  стіл – 1 ( 15 учасників); онлайн – тренінг  щодо  подолання навчальних втрат – 1 ( 43 учасника).

            Постійно ведеться робота з педагогічними спільнотами щодо вибору підручників, модельних програм, викладання предметів у 5-6 класах НУШ та особливостей оцінювання навчальних досягнень.

            Центр відповідав за організацію І туру Всеукраїнського конкурсу "Учитель року-2023", який  відбувся в онлайн-режимі. До участі у обласному турі долучився 1 вчитель громади в номінації «Початкова освіта». Учасниці конкурсу було надано професійну консультативну допомогу та методичну підтримку з найрізноманітніших питань, що стосуються   участі в І турі конкурсу. Вчитель початкових класів Тарутинського ліцею Ганна Мороз змагалася за звання найкращого у фіналі обласного етапу конкурсу та посіла  почесне V місце із 67 учасників області.

            Сертифікація є одним із щаблів професійного зростання вчителя Нової української школи. Успішно пройшли сертифікацію у 2023 році 3 вчителя.

            З метою створення належних умов для виявлення та підтримки обдарованої молоді, розвитку інтересів школярів, здібностей та обдарувань Центром організовано підготовку учнів до участі в олімпіадах, конкурсах та МАН. У листопаді-грудні було проведено   ІІ етап  Всеукраїнських учнівських олімпіад, які в очному режимі пройшли на базі Виноградівського, Березинського та Тарутинського ліцеїв.

            За підсумками ІІ етапу учнівських олімпіад 204  учасники взяли участь в районних олімпіадах. З них  99 визнано переможцями та призерами (І місце –12 учнів, ІІ місце –37, ІІІ місце -50).

            Центром організовано та проведено ІІ  етап: ХХІV  Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика  - 86 учасників, ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка - 41 учасник.

            У конкурсі «Юний дослідник» взяли участь 10 учасників, з них 7 учасників посіли призові місця.

            Був проведений Всеукраїнський конкурс винахідницьких та раціоналізаторських проєктів екологічного напряму ( для учнів 12-15 років), в якому 2 учасники взяли участь  та посіли  призові місця. 

            Протягом року Центр надавав психологічну підтримку педагогічним працівникам та здійснював інформаційно-консультативний супровід роботи психологів та соціальних педагогів закладів освіти Тарутинської селищної ради.

 

            Комунальна установа «Тарутинський інклюзивно-ресурсний центр» (ІРЦ) забезпечує психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами Тарутинської та Бородінської територіальних громад.

Діти з особливими освітніми потребами (ООП), які неохоплені навчанням (дошкільники) та діти з ООП, які знаходяться на педагогічному патронажі, отримують послуги безпосередньо в КУ «Тарутинський ІРЦ».

            Протягом 2023 року фахівцями КУ «ІРЦ» проведено 74 комплексних психолого-педагогічних оцінок розвитку дитини, з них 69 дітей з особливими освітніми потребами. 51 дитина пройшла первинну комплексну оцінку, 23 вторинну КО за різними нозологіями, а саме: зниження слуху; затримка психічного розвитку; порушення опорно-рухового апарату; тяжкі порушення мовлення; інтелектуальні порушення.

            За весь період функціонування КУ «Тарутинський ІРЦ» фахівцями центру видано 225 висновок психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини.

Протягом 2023 року, фахівцями (консультантами) інклюзивно-ресурсного центру було надано: понад 1700 корекційних занять; понад 3000 консультацій батькам, щодо психофізичного розвитку дітей та підлітків; понад 1000 консультацій педагогічним працівникам закладів освіти, щодо організації інклюзивного навчання, створення універсального дизайну та розумного пристосування освітнього середовища.

            Більшість дітей з ООП в закладах освіти Тарутинської громади забезпечено корекційно – розвитковими послугами відповідно до Постанови від 14 лютого 2017 р. № 88 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами».

            Оплата праці педагогічним працівникам центру здійснюється з освітньої субвенції. З місцевого бюджету Тарутинської селищної ради фінансується оплата праці бухгалтера, медичної сестри та прибиральниці службових приміщень, обсяг фінансування складає 192 тис.грн.

            КУ «Тарутинський ІРЦ» має 3 кабінети, які оформлено та забезпечено якісним освітленням, облаштовано сучасними багатофункціональним, корекційним та спеціальним обладнанням, психодіагностичними методиками, такими як Conners-3, LEITER-3, РЕР-3,CASD, WISC-IV, що дозволяють якісно провести комплексну психолого педагогічну оцінку визначивши рівень академічного та природнього інтелекту (IQ), проблеми у навчанні, тривожність та депресію, наявність симптомів античного спектру.

 

Розвиток фізичної культури та спорту

 

            На території Тарутинської громади функціонує Тарутинська дитячо-юнацька спортивна школа.

            Відділення ДЮСШ працюють в 7 населених пунктах: в смт.Тарутине – відділення футболу, вільної боротьби, боксу та волейболу, в смт.Березине - відділення вільної боротьби, в смт.Серпневе – футболу та настільного тенісу, в с.Калачівка – футзалу та настільного тенісу, с.Рівне - волейболу та футболу, в с.Підгірне -  вільної боротьби та футболу, в с.Петрівськ –  відділення футболу.

            У 37 навчальних групах спортивної школи займається 516 учнів, працює 14 тренерів.

            На утримання Тарутинської ДЮСШ з місцевого бюджету у 2023 році виділено 3,3 млн.грн., з них на спортивно-масові заходи – 555 тис.грн.

У 2023 році Тарутинська ДЮСШ провела та прийняла участь у 47 спортивно-масових заходах. Найбільш вагомий захід, що провела ДЮСШ – Всеукраїнський турнір з вільної боротьби пам’яті П.Г.Арабаджи, в якому взяли участь 120 юних спортсменів.

            У 2023 році за спортивні досягнення 3 вихованців спортивної школи отримували стипендію Одеської обласної ради: Шарков Євген, Шарков Даниїл, Олійник Денис та 6 вихованців отримували стипендію Тарутинського селищного голови: Джигова Діана, Талпе Емма, Башли Сергій, Карабецький Олександр, Радулов Єгор, Фільчев Олександр.

            Вихованці ДЮСШ протягом 2023 року взяли активну участь у змаганнях різних рівнів: районних, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних. За результатами участі у турнірах та чемпіонатах Тарутинські спортсмени досягли значних результатів, вихованці Тарутинської ДЮСШ за минулий рік мають 19 нагород за І місце, 16 – за ІІ місце, 39 – за ІІІ місце. 

На території громади активно функціонують 2 локації соціального проєкту "Активні парки - локації здорової України": в смт Тарутине та в с.Петрівськ. Олександр ПОПОВ, тренер Тарутинської ДЮСШ, координатор проєкту в смт Тарутине, отримав подяку від Міністерства молоді та спорту України за вагомий особистий внесок, популяризацію та залучення населення до проєкту.

            Протягом 2022/2023 навчального року учні-спортсмени, учасники команд, та їх тренери представляли нашу громаду в обласній Спартакіаді учнів закладів загальної середньої освіти. Програма Спартакіади складалася з 12 видів спортивних змагань. Підсумки підведені за 10 видами Програми. Серед команд ІІ групи 23-ох територіальних громад, за підсумками Спартакіади за 2022/2023 навчальний рік, команда загальноосвітніх закладів Тарутинської громади посіла ІІІ призове місце в області, за що відділ освіти, молоді та спорту отримав диплом. 11 вчителів фізичного виховання, які підготували команди, за розпорядженням Тарутинського селищного голови, отримали грошову винагороду в розмірі 5000 грн. кожний. 

12-ти спортсменам громади було сплачено винагороду в сумі 90 тис. грн.

            Для забезпечення проведення та організації участі в спортивних заходах різного рівня з селищного бюджету було виділено 198 тис.грн.

 

Захист прав та інтересів дітей

            Забезпечення та дотримання прав та інтересів дітей в Тарутинській громаді здійснює служба у справах дітей селищної ради.

            На первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування служби у справах дітей перебуває 51 дитина: 18 - діти-сироти, 33 – діти, позбавлені батьківського піклування.

            З вищевказаної категорії дітей до сімейних форм виховання влаштовано: 37 дітей - під опіку, піклування; 6 дітей перебувають в прийомних сім’ях, 11 дітей – в дитячих будинках сімейного типу; 1 дитина перебуває в державних закладах.

            На обліку «діти, які опинились в складних життєвих обставинах»  перебуває 11 дітей. Протягом 2023  року з обліку СЖО було знято 19 дітей.

            За 2023 рік службою у справах дітей проведено 10 комісій з питань захисту прав дитини, на яких були розглянуті питання: щодо позбавлення батьківських прав батьків відносно дітей, визначення місця проживання, надання дозволу на вчинення правочинів від імені малолітніх дітей, розгляд ухвал Тарутинського районного суду, призначення опіки (піклування), надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування та інші питання щодо захисту прав та інтересів дітей.

            Підготовлено та подано до суду 1 позов про позбавлення батьківських прав батьків відносно 4 дітей.

            Під час дії воєнного стану на території України, службою у справах дітей Тарутинської селищної ради було розглянуто 39 звернень громадян щодо погодження виїзду за межі України дітей в супроводі осіб, уповноважених батьками.

            З метою профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей, протягом 2023 року службою у справах дітей проведено 39 профілактичних заходів (рейдів), в тому числі рейд «Урок», під час яких обстежено умови проживання 129 сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, а також сім’ї опікунів, піклувальників.

            Службою у справах дітей Тарутинської селищної ради продовжується робота щодо здійснення контролю за станом утримання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.    

 

Культура

            До базової мережі закладів культури відповідно рішення Тарутинської селищної ради входять 31 заклад культури, з них 15  будинків культури та сільських клубів,  14  бібліотек,  дитяча  музична  школа з філіями у селищі Березине (фортепіано, духові), селищі Серпневе (домра),  національно-просвітницький центр (музей)  з філією в с. Петрівськ.

            В закладах культури працюють 105 працівників, з них 62 - в клубних закладах,  24 - працівника бібліотек, 11- викладачів дитячої музичної школи.

            В клубних закладах функціонує близько 80-ти клубних формувань, в яких задіяно більше 700 учасників різних вікових категорій, з них 12 художніх колективів мають звання «народний». В музичній школі навчаються 120 учнів.

            Всі заклади культури під час воєнного стану активно долучилися до благодійних справ.

            Проведена акція «Заради Перемоги!» з підтримки та підняття патріотичного духу населення громади. За весь цей час проводилися  благодійні ранки для дітей військовослужбовців за участю благодійних фондів, патріотичні флешмоби  «Дякуємо захисникам України!», «Україна-це моя крана, це моя Батьківщина», взяли участь у всеукраинскому  марафоні «Єдина мирна Україна», челенджі «Я в це вірю і так буде!».

            З вірою до перемоги і великим бажанням жити під мирним небом проведена акція «Україна єднає серця».

            Проведена благодійна акція, яка направлена на популяризацію національно-патріотичного виховання дітей, юнацтва та молоді під час якої діти передали свої малюнки нашим військовим на передову: «Діти Тарутинської громади проти війни».

            З метою підтримки постраждалих міст України, а саме: Буча, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, по всій території нашої громади проведені флешмоби: «Буча невиліковний біль України», «Не забудемо, не пробачемо…»

            До Дня захисту дітей  проведенні  флешмоби «Всі ми Діти твої, Україно!». Тарутинською селищною радою підготовлені 2590 солодких подарунків, які отримали діти усіх населених пунктів громади та діти переселенців.

            До Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів мистецтва пройшла Благодійна акція «Разом до Перемоги», всі 15 закладів культури об’єдналися на підтримку воїнів ЗСУ.

            До Дня Незалежності України проведенні благодійні ярмарки та акції «Разом наблизимо Перемогу», «Хай в серці кожної людини живе любов до України»,  було зібрано більше 22 тис. гривень, кошти були переданні на допомогу воїнам  ЗСУ.

            Незважаючи на тяжкий час працівники культури нашої громади постійно роблять кроки до Перемоги, колективи художньої самодіяльності будинків культури,  дитячої музичної школи, бібліотеки  приймають участь у міжнародних, обласних, регіональних конкурсах, на яких досягли високих результатів (I,II,III місця та гран-прі конкурсів).

            Проведені різдвяні свята, тематичні заходи, урочисті заходи до державних та професійних свят, відзначалися пам’ятні та ювілейні дати громади, проводились заходи щодо збереження культурної спадщини, обрядів та традицій.

            У 2023 році солістка народного театру естрадної пісні «Перлина Бессарабії» Тарутинського БК Ксенія Торган здобула перемогу в 6 конкурсах.

            Народний танцювальний колектив «Надія» (керівник Іван Чебан) став призером 5 конкурсів. Народний танцювальний колектив «Талісман» (керівник Алла Цвяткова) здобув перемоги у 5 конкурсах. Народні танцювальні колективи «Азалія» (керівник Тетяна Топал) та «Гюльмянка» (керівник Марина Вердеш) – переможці 3 конкурсів.

            Учні Тарутинської дитячої музичної школи Бобок Олексій, Кула Тетяна та Кула Катерина стали переможцями Міжнародних, Всеукраїнських та регіональних конкурсів.

            Художні колективи Тарутинської громади прийняли участь у міжнародній благодійній акції «Від серця до серця» в знак подяки від Українського народу Румунському народу за їх допомогу біженцям з України. Наші колективи не тільки показали свою творчість та майстерність, але через пісні і танці подякували румунському народу за все, що вони роблять для біженців з України.

            З метою збереження культурних цінностей національних меншин, які мешкають на території Тарутинської громади, формування національно-історичної свідомості і поваги до національних традицій і елементів нематеріальної культурної спадщини в смт Тарутине та с.Петрівськ провели народний болгарський обряд «Трифон Зарізан», в с. Рівне - народний болгарський обряд «Тодоров Ден»,  в с.Ярове провели благодійну акцію на честь  болгарського обряду «Георгьовден», на якому зібрали кошти в сумі  7000 грн. для придбання Старлінка,  кошти переданні  військовослужбовцям Тарутинської громади, які боронять Донецьку область. Народні обряди об’єднують жителів усіх населених пунктів нашої громади, саме такі заходи допомагають усвідомити що наша громада - єдина, велика та дружна сім’я.

            Всі заходи проводилися за «Програмою розвитку культури в Тарутинській селищній територіальній громаді за 2023-2025 роки», на її проведення було використано 1,1 млн. грн.

 

Житлово-комунальне господарство

           У 2023 році було підготовлено 24 проекта рішень про взяття та про зняття з квартирного обліку, 10 проектів  рішень про видалення аварійних дерев, 18 проектів рішень про присвоєння або зміни поштової адреси, 8 проектів рішень щодо  можливості проведення робіт з благоустрою на прилеглих територіях.

           Протягом року  було прийнято 377 заяв громадян, які надали прихисток внутрішньо переміщеним особам, сума компенсації склала 475,2 тис грн.            

           В населених пунктах громади проведені щорічні акції «За чисте довкілля» та «День чистих берегів».

           Села Красне та Петрівськ Тарутинської громади прийняли участь в обласному конкурсі «Найкращий сільський населений пункт із благоустрою Одеської області». Село Петросталь стало переможцем в групі «Сільські населені пункти з чисельністю населення до 2 тис. осіб».

           Відповідно до Закону України від 21.03.2023 № 3005-IX «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», з метою захисту державної мови та необхідності перейменування об’єктів топонімики населених пунктів, які пов’язані з державою – агресором чи історією російської імперії та СРСР, рішенням виконавчого комітету було прийнято погодження перейменування вулиць, провулків у населених пунктах громади проведена певна робота з демонтажу табличок зі старими назвами вулиць.      

          Наприкінці року була розпочата робота з визначення робочого органу, який проводитиме  конкурс на визначення перевізника пасажирських перевезень. На даний час проведений конкурс із обрання перевізників по перевезенню пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Тарутинської селищної територіальної громади.           

          Протягом року відшкодувалася різниця між розміром тарифу на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та вивозу рідких побутових відходів і розміром економічно-обґрунтованих витрат на їх надання населенню комунальними підприємствами з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства. Розмір відшкодування за рік склав 4,2 млн.грн..

          В населених пунктах громади працівниками з благоустрою постійно проводилися роботи щодо впорядкування територій, парків, скверів, кладовищ, сміттєзвалищ та ліквідація стихійних сміттєзвалищ.

 

Шановні депутати!

           Разом з вами у 2023 році ми зробили для розвитку нашої громади чи мало добрих справ, хоча  минулий рік був для всіх складним.

           Дякую усім вам і членам виконавчого комітету за плідну та конструктивну роботу. Без вашої участі ми б не змогли досягти певних результатів.

           Вдячний усім, у тому числі керівникам підприємств, установ і організацій, підприємцям за співпрацю, порозуміння та підтримку. Завдяки щоденній кропіткій праці, спільній відповідальності, активній життєвій позиції, ми справляємося з усіма випробуваннями та створюємо блага для жителів громади у період складного воєнного часу.

           Головне розуміти – що наша сила в єдності, взаємопорозумінні та дружній підтримці.

           У 2024 році нашою головною задачею є збереження та утримання усіх закладів та організацій громади, щоб зберегти робочі місця. Але основна увага буде приділятись розвитку медицини в нашій громаді, тому 2024 рік в Тарутинській громаді оголошений роком медицини.

           Працюємо разом на перемогу аби мати можливість достойно жити і розвиватися!

           Слава Україні!

 

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.