ПІДСУМКИ РОБОТИ ТАРУТИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ У 2023 РОЦІ: РОБОТА ВІДДІЛУ КУЛЬТУРИ ТА ТУРИЗМУ

Друк

До базової мережі закладів культури відповідно рішення Тарутинської селищної ради входять 31 заклад культури, з них 15  будинків культури та сільських клубів,  14  бібліотек,  дитяча  музична  школа з філіями у селищі Березине (фортепіано, духові), селищі Серпневе (домра),  національно-просвітницький центр (музей)  з філією в с. Петрівськ.

В закладах культури працюють 105 працівників, з них 62 - в клубних закладах,  24 - працівника бібліотек, 11- викладачів дитячої музичної школи.

В клубних закладах функціонує близько 80-ти клубних формувань, в яких задіяно більше 700 учасників різних вікових категорій, з них 12 художніх колективів мають звання «народний». В музичній школі навчаються 120 учнів.

Всі заклади культури під час воєнного стану активно долучилися до благодійних справ.

Проведена акція «Заради Перемоги!» з підтримки та підняття патріотичного духу населення громади. За весь цей час проводилися  благодійні ранки для дітей військовослужбовців за участю благодійних фондів, патріотичні флешмоби  «Дякуємо захисникам України!», «Україна-це моя крана, це моя Батьківщина», взяли участь у всеукраинскому  марафоні «Єдина мирна Україна», челенджі «Я в це вірю і так буде!».

З вірою до перемоги і великим бажанням жити під мирним небом проведена акція «Україна єднає серця».

Проведена благодійна акція, яка направлена на популяризацію національно-патріотичного виховання дітей, юнацтва та молоді під час якої діти передали свої малюнки нашим військовим на передову: «Діти Тарутинської громади проти війни».

З метою підтримки постраждалих міст України, а саме: Буча, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, по всій території нашої громади проведені флешмоби: «Буча невиліковний біль України», «Не забудемо, не пробачемо…»

До Дня захисту дітей  проведенні  флешмоби «Всі ми Діти твої, Україно!». Тарутинською селищною радою підготовлені 2590 солодких подарунків, які отримали діти усіх населених пунктів громади та діти переселенців.

До Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів мистецтва пройшла Благодійна акція «Разом до Перемоги», всі 15 закладів культури об’єдналися на підтримку воїнів ЗСУ.

До Дня Незалежності України проведенні благодійні ярмарки та акції «Разом наблизимо Перемогу», «Хай в серці кожної людини живе любов до України»,  було зібрано більше 22 тис. гривень, кошти були переданні на допомогу воїнам  ЗСУ.

Незважаючи на тяжкий час працівники культури нашої громади постійно роблять кроки до Перемоги, колективи художньої самодіяльності будинків культури,  дитячої музичної школи, бібліотеки  приймають участь у міжнародних, обласних, регіональних конкурсах, на яких досягли високих результатів (I,II,III місця та гран-прі конкурсів).

Проведені різдвяні свята, тематичні заходи, урочисті заходи до державних та професійних свят, відзначалися пам’ятні та ювілейні дати громади, проводились заходи щодо збереження культурної спадщини, обрядів та традицій.

У 2023 році солістка народного театру естрадної пісні «Перлина Бессарабії» Тарутинського БК Ксенія Торган здобула перемогу в 6 конкурсах.

Народний танцювальний колектив «Надія» (керівник Іван Чебан) став призером 5 конкурсів.

Народний танцювальний колектив «Талісман» (керівник Алла Цвяткова) здобув перемоги у 5 конкурсах.

Народні танцювальні колективи «Азалія» (керівник Тетяна Топал) та «Гюльмянка» (керівник Марина Вердеш) – переможці 3 конкурсів.

Учні Тарутинської дитячої музичної школи Бобок Олексій, Кула Тетяна та Кула Катерина стали переможцями Міжнародних, Всеукраїнських та регіональних конкурсів.

Прийняли участь у міжнародній благодійній акції «Від серця до серця» в знак подяки від Українського народу Румунському народу за їх допомогу біженцям з України. Наші колективи не тільки показали свою творчість та майстерність але через пісні і танці подякували румунському народу за все, що вони роблять для біженців з України.

З метою збереження культурних цінностей національних меншин, які мешкають на території Тарутинської громади, формування національно-історичної свідомості і поваги до національних традицій і елементів нематеріальної культурної спадщини в смт Тарутине та с.Петрівськ провели народний болгарський обряд «Трифон Зарізан», в с. Рівне - народний болгарський обряд «Тодоров Ден»,  в с.Ярове провели благодійну акцію на честь  болгарського обряду «Георгьовден», на якому зібрали кошти в сумі  7000 грн. для придбання Старлінка,  кошти переданні  військовослужбовцям Тарутинської громади, які боронять Донецьку область.

Народні обряди об’єднують жителів усіх населених пунктів нашої громади, саме такі заходи допомагають усвідомити що наша громада - єдина, велика та дружна сім’я.

Всі заходи проводилися за «Програмою розвитку культури в Тарутинській селищній територіальній громаді за 2023-2025 роки», на її проведення було використано 1,1 млн. грн.

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.