Сімейний патронат

Друк

Службою у справах дітей Тарутинської селищної ради спільно з завідувачем сектору «Тарутинське бюро правової допомоги», з метою забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі, була  проведена робота щодо  пошуку кандидатів у патронатні вихователі.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Чому ця послуга потрібна саме сьогодні?

Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга патронату над дитиною набуває ще більшої актуальності. Дитині це дасть безпеку, догляд, виховання та реабілітацію в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними, а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю. Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом. Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.

Хто може стати патронатним вихователем?

- громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;

- мають позитивний досвід виховання дітей;

- мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

- не мають судимості;

- стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;

- зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

- пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти від народження до 18 років, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

- підкинуті, знайдені діти;

- безпритульні діти;

- діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю;

- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

- діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

- діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій;

- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

 Одночасно під патронат в одну сім’ю влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Який термін перебування дитини в патронаті?

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?

  • Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості. Оплата послуги патронату складається з соціальної допомоги на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом у два з половиною прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку на місяць та грошового забезпечення за надану патронатним вихователем послугу обсягом у п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

 

У разі прийняття рішення стати патронатним вихователем, просимо звертатися до служби у справах дітей Тарутинської селищної для отримання більш детальної інформації за адресою: смт. Тарутине, вул.. Центральна, 122.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.