ПІДСУМКИ РОБОТИ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ГРОМАДИ ТА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ГРОМАДИ У 2023 РОЦІ

Друк

Найбільшим сектором економіки громади є сільське господарство.  Аграрний сектор громади спеціалізується на вирощуванні зернових,  технічних, бобових культур,  а саме: пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, сорго, гороху, соняшнику, рапсу тощо. В сільськогосподарському виробництві задіяні і функціонують 96 підприємств.

У 2023 році в Тарутинській громаді сільськогосподарські підприємства зібрали 118,7 тис. тонн зернових та зернобобових культур із середньою врожайністю 46,0 ц/га. Середня урожайність ячменю склала 49,2 ц/га (зібрано – 20,7 тис.  тонн), озимої пшениці -  43,8 ц/га (зібрано – 68,9 тис. тонн), гороху – 27 ц/га (зібрано – 3,4 тис. тонн), овса – 25,9 ц/га (зібрано – 0,3 тис. тонн), кукурудзи на зерно 61,7 ц/га (зібрано 23,2 тис. тонн).

Соняшнику зібрано 8,2 тис. тонн (17,5 ц/га), ріпаку – 15,2 тис. тонн) (23,8 ц/га).

Особливу увагу необхідно приділити розвитку виноградарства, для вирощування якого в нашій громаді є всі сприятливі умови. Сільгосппідприємства громади зібрали 1,4 тис. тонн винограду з площі 230 га при середній врожайності 39 ц/га. 

Станом на 31 грудня 2023 року під врожай 2024 року посіяно озимих на зерно всього – 14,1 тис. га (озимої пшениці – 9,2 тис. га, озимого ячменю – 4,2 тис. га, озимого гороху – 0,7 тис. га). Крім того, озимого ріпаку посіяно на площі 3,4 тис. га.  

Тваринництво розвивається недостатньо швидко, в основному за рахунок приватного сектора: майже усе молоко поставляє саме він - загальне поголів’я корів – 406 гол., що на 9% або на 43 гол менш в порівнянні з минулим роком.

Поголів’я дрібної рогатої худоби (вівці, кози) - 11024 гол. (збільшилось на 44% або на 3388 гол. більш), свиней – 597 гол. що на 20% або на 98 голів більш.

Кількість поголів’я свиней в сільськогосподарських підприємствах громади склала 20376 голів. 

Тарутинською селищною радою також вживаються заходи щодо забезпечення економічного розвитку громади.

У 2023 році при виборі проектів, оформленні інвестиційних пропозицій, оформленні заявок та підготовці документів громада співпрацювала з нашими партнерами: «Всеукраїнською Асоціацією органів місцевого самоврядування ОТГ», Агентством Транскордонного Співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай», Німецьким товариством міжнародного співробітництва – Deutsche Gesellschaft fur Zusammenarbeit (GIZ), Одеським регіональним офісом Програми U-LEAD з Європою, Агенцією регіонального розвитку Одеської області.  

Актуалізовано Інвестиційний паспорт Тарутинської селищної територіальної громади щодо формування позитивного іміджу території в очах потенційних інвесторів, максимально ефективного інформування бізнес-середовища про інвестиційні можливості громади.

На сайті Одеської обласної державної адміністрації в розділі «Зовнішньоекономічна та інвестиційна діяльність» і на офіційному веб-сайті Тарутинської селищної ради розміщено Анкети інвестиційно привабливих ділянок типу Greenfield, з пропозицією до інвесторів щодо розміщення об’єктів сонячної електростанції з метою, зокрема створення нових робочих місць та одержання додаткових надходжень до бюджету.

Габріелю Абрагаму, директору Проєкту «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування – «ГОВЕРЛА» направлено лист про співробітництво.

Тарутинська селищна територіальна громада прийняла участь в першому етапі відбору 16 громад для втілення проєктів з відновлюваної енергетики, оголошеному Консорціумом громадських організацій спільно з GIZ відбір. Наша громада з 632 заявок відібрана до другого етапу відбору, в якому зареєстровано 112 учасників. Для участі у другому етапі подано детальну заявку з описом проєкту.

В 2023 році було розпочато роботу над підготовкою заявки на конкурс на грантову допомогу для територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тарутинської селищної ради по програмі «Кусаноне» від Уряду Японії. Програма «Кусаноне» надає підтримку проєктам покращення соціальних умов та забезпечення населення.

Відділ економіки, інвестицій та сільського господарства громади брав активну участь в онлайн-вебінарах, онлайн-конференціях, онлайн-опитуваннях, семінарах та навчальних сесіях, які регулярно проводяться Всеукраїнською Асоціацією органів місцевого самоврядування ОТГ, Агентством Транскордонного Співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай», ГО «ГОВЕРЛА», Одеським регіональним офісом Програми U-LEAD з Європою, Агенцією регіонального розвитку Одеської області. Здійснюється постійний моніторинг грантових конкурсів.

 

Відділ економіки, інвестицій

та сільського господарства Тарутинської селищної ради

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.