ПРИПИНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК ТА  ОТРИМАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ

Друк

Що відбудеться із земельною ділянкою, на якій розташовувався знищений під час війни приватний будинок, після припинення права власності на нього

З таким питанням часто звертаються постраждалі, які мають намір отримати компенсацію за зруйновану оселю у вигляді житлового сертифіката, але хвилюються, що, припинивши право власності на будинок, вони автоматично втратять земельну ділянку, на якій він розташувався.

Чи так це насправді: чи відбуватиметься автоматичне припинення права власності на землю у зв’язку зі знищенням будинку.

Припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості — є однією з обов’язкових умов компенсаційної процедури. Виконувати її потрібно вже після отримання позитивного рішення про надання компенсації.

Процедура державної реєстрації припинення права власності на об’єкт нерухомості у зв’язку з його знищенням відбувається на підставі пункту 75 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. У цьому випадку державний реєстратор або нотаріус має припинити право власності отримувача компенсації на зруйноване житло, внісши зміни до відповідних відомостей в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП).

Якщо право власності на земельну ділянку свого часу було оформлено і це підтверджується даними з електронних інформаційних систем — ДРРП або Державного земельного кадастру України, або паперовими документами (державним актом на право приватної власності на землю, договорами купівлі-продажу, дарування, міни, рішенням суду, свідоцтвом про право на спадщину тощо), то після державної реєстрації припинення права на зруйнований будинок, така ділянка залишиться у власності її господаря.

Земля і житло — є цілісними об’єктами для випадків відчуження майна. Тобто приватний будинок можна продати/подарувати тільки разом із землею, на якій він розташований і яка була у власності попереднього господаря. Однак це правило не поширюються на випадки припинення права власності у зв’язку зі знищенням нерухомості. Приватний будинок і ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна в розумінні реєстраційного законодавства. Тож, якщо земельна ділянка перебувала у власності отримувача компенсації, то після припинення його права на зруйнований будинок, він і надалі зможе володіти, користуватися і розпоряджатися такою землею, звісно, якщо власник сам не захоче припинити своє право на ділянку.

Добровільна відмова власника земельної ділянки від права власності — це окрема процедура. Припинення права власності на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника здійснюється тільки на користь держави або територіальної громади за його заявою до відповідного органу. Органи влади у разі згоди на одержання права власності на земельну ділянку укладають угоду про передачу права власності на земельну ділянку. Такий договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

 

Відділ державної реєстрації

Тарутинської селищної ради

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.