Африканська чума свиней (АЧС) – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней

Друк

Африканська чума свиней (АЧС) – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набула поширення в європейських країнах. АЧС безпечна для людей, шкода проявляється виключно в економічних втратах.

Що необхідно знати пересічному громадянину та власнику тварин про Африканську чуму свиней (АЧС)

  1. Що АЧС не становить небезпеки для людей та надзвичайно небезпечний для свиней.
  2. Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
  3. Що основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала прямий та опосередкований контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи,які не піддавались термічній обробці перед згодовуванням.
  4. Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: у трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, більше 3 місяців – у гною, до 4-8 місяців в ґрунті ).
  5. Що холод – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування). В глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років (!). Також збудник залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття.
  6. Що, виявивши хвору тварину (не властива поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини.

Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи, тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів та харчових відходів із закладів громадського харчування без термічної обробки створює загрозу занесення вірусу АЧС у ваше домашнє господарство та розповсюдження його на інші господарства.

Проблемою в містах та населених пунктах  є стихійна торгівля. Стихійна торгівля є майже в усіх населених пунктах, де проводиться реалізація живих свиней, сировини та готової продукції тваринного походження. Дане явище є критичним фактором ризику та створює реальну загрозу виникнення і поширення небезпечних інфекційних захворювань в тому числі і АЧС.

Проблемою також являється здійснення переміщення тварин без супровідних ветеринарних та ідентифікаційних документів.

Зважаючи на значні економічні збитки, що наносить африканська чума свиней, як власникам свиней так і економіці країни в цілому, тільки відповідальне ставлення власників тварин до виконання вимог законодавства та заходів біобезпеки може убезпечити від небажаних наслідків.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:

  1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
  2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
  3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.
  5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
  6. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
  8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  9. Забій тварин проводити лише після проведення передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
  10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.
  12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
  13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».
  15. Не переробляти трупи свиней та/або туші вимушено забитих свиней.
  16. Не використовувати харчові відходи без термічної обробки для годівлі тварин.
  17. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Телефони Тарутинської районної державної лікарні ветеринарної медицини, за якими можливо повідомити про підозру, захворювання або загибель свиней: (047) 4-04-43, 3-10-52.

 

 

Заступник начальника Тарутинського відділу

ГУ ДПСС в Одеські й області                                                                               Степан ДЕДЕ

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.