Африканська чума свиней (АЧС) – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набула поширення в європейських країнах. АЧС безпечна для людей, шкода проявляється виключно в економічних втратах.
Що необхідно знати пересічному громадянину та власнику тварин про Африканську чуму свиней (АЧС)
- Що АЧС не становить небезпеки для людей та надзвичайно небезпечний для свиней.
- Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
- Що основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала прямий та опосередкований контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи,які не піддавались термічній обробці перед згодовуванням.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: у трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, більше 3 місяців – у гною, до 4-8 місяців в ґрунті ).
- Що холод – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування). В глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років (!). Також збудник залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття.
- Що, виявивши хвору тварину (не властива поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини.
Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями.
Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи, тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів та харчових відходів із закладів громадського харчування без термічної обробки створює загрозу занесення вірусу АЧС у ваше домашнє господарство та розповсюдження його на інші господарства.
Проблемою в містах та населених пунктах є стихійна торгівля. Стихійна торгівля є майже в усіх населених пунктах, де проводиться реалізація живих свиней, сировини та готової продукції тваринного походження. Дане явище є критичним фактором ризику та створює реальну загрозу виникнення і поширення небезпечних інфекційних захворювань в тому числі і АЧС.
Проблемою також являється здійснення переміщення тварин без супровідних ветеринарних та ідентифікаційних документів.
Зважаючи на значні економічні збитки, що наносить африканська чума свиней, як власникам свиней так і економіці країни в цілому, тільки відповідальне ставлення власників тварин до виконання вимог законодавства та заходів біобезпеки може убезпечити від небажаних наслідків.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:
- Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
- Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
- Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
- Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.
- Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
- Постійно вести боротьбу з гризунами.
- Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
- Забій тварин проводити лише після проведення передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
- Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
- Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.
- При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
- Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
- Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».
- Не переробляти трупи свиней та/або туші вимушено забитих свиней.
- Не використовувати харчові відходи без термічної обробки для годівлі тварин.
- Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.
Телефони Тарутинської районної державної лікарні ветеринарної медицини, за якими можливо повідомити про підозру, захворювання або загибель свиней: (047) 4-04-43, 3-10-52.
Заступник начальника Тарутинського відділу
ГУ ДПСС в Одеські й області Степан ДЕДЕ