Щорічне щеплення домашніх тварин – дієвий засіб профілактики сказу

Друк

Сказ — це гостре інфекційне захворювання (невиліковне вірусне захворювання), яким людина може заразитися від диких або домашніх тварин і ефективний спосіб профілактики сказу є вакцинація, що є обов'язковою для всіх собак і кішок. Збудник сказу – специфічний вірус, що міститься в слині хворої тварини.

Сказ виникає внаслідок укусу, подряпини мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки, потрапляє до рани разом зі слиною.

Протікає з важким ураженням нервової системи. Закінчується смертельним результатом, якщо своєчасно не вжити необхідних заходів.

Для зменшення ризику зараження ВООЗ рекомендує:

  • Щорічно вакцинувати домашніх тварин від сказу;
  • Триматися подалі від диких тварин (хворі на сказ тварини не бояться людей і підходять дуже близько);
  • Кролів, хом’яків, морських свинок здебільш не вакцинують, краще тримати ізольовано – подалі від інших тварин;
  • Для людей, які їздять до країн, де поширений сказ або постійно контактують з дикою природою – найкращий метод захисту – вакцинація, яка рятує життя!

Вакцинування проходитиме восени у закладі ветеринарної медицини. Антирабічна вакцина закуплена за кошти державного бюджету – безоплатна для населення. 

Заходи профілактики та захисту від сказу:

  • Уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами.

У разі підозри сказу у тварини:

        - власник повинен ізолювати тварину;

        -  звернутися до лікаря ветеринарної медицини (Тарутинської дільничної лікарні Болградської районної державної лікарні ветеринарної медицини) -  0967445423;

       - повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби (Болградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області) - 0965692727.

 

Відділ економіки, інвестицій

та сільського господарства

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.