Озима совка – багатоїдний шкідник

Друк

Озима совка (Agrotis segetum) – один з найнебезпечніших шкідників сільськогосподарських культур. Поширена в Україні повсюдно. Озима совка належить до групи підгризаючих совок, гусениці яких мешкають у поверхневому шарі грунту і живляться, підгризаючи підземні частини рослини або стебла на рівні поверхні грунту. Гусінь  багатоїдна  і живиться рослинами з багатьох ботанічних родин. Найбільших збитків завдає на томатах, кукурудзі, зернобобових, соняшнику, цукрових буряках, озимих злаках та інших культурах.

Імаго озимої совки

Гусениця озимої совки

Звичайно розвивається у двох поколіннях. Зимують гусениці останнього віку на глибині 20-25 см. Витримує зниження температури до -11°С.  Навесні гусениці піднімаються у верхній шар ґрунту і заляльковуються там у земляних печерках. Літ метеликів починається в другій декаді травня. Після додаткового живлення  нектаром квіток,  самиці відкладають на сухі рештки рослин, стебельця, корінці бур'янів і культурних рослин чи просто на землю яйця, по 2-5 у кладці. Одна самиця відкладає 400–500, зрідка — до 2200 яєць. Через 6-12 днів з них відроджуються гусениці, які в І-II-му віках тримаються на рослинах, а починаючи з III віку, живуть приховано у верхньому шарі ґрунту та під грудочками землі. Найнебезпечніші гусениці першого покоління, які пошкоджують сходи і молоді рослини буряків, соняшникакукурудзи, проса та ін. Метелики ІІ покоління літають від середини липня до середини вересня. Гусениці ІІ покоління до жовтня живляться бур'янами, сходами озимих культур, можуть вигризати бульби картоплі тощо, а потім залазять у глибші шари ґрунту на зимівлю.

Заходи захисту

Велике значення в обмеженні чисельності озимої совки має правильний обробіток ґрунту під озимі, чистого і зайнятого парів, а також полів після непарових попередників; міжрядний обробіток ґрунту на просапних культурах; обробіток ґрунту після збирання просапних попередників. Якщо у посівах буряків нараховується 1–2 гусениці; кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур – 3–8 гусениць; озимої пшениці – 2–3 гусениці на 1 м2, то слід застосовувати інсектициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Доцільніше обприскування проводити в період відродження і живлення гусениць першого віку, коли вони живляться відкрито і найбільш уразливі.Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах. На озимій пшениці, цукрових буряках, соняшнику, багаторічних травах для стримування наростання чисельності підгризаючих совок широко використовується і трихограма.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                                    Іван САРАФ

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.