Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення (слухання) щодо реорганізації та перепрофілювання (зміни типу) закладів освіти Тарутинської селищної ради

Друк

Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення (слухання) щодо

реорганізації та перепрофілювання (зміни типу) закладів освіти

Тарутинської селищної ради

  1. Найменування організатора громадського обговорення (слухань) - Тарутинська селищна рада.
  2. Мета: врахування думки жителів Тарутинської територіальної громади щодо реорганізації, перепрофілювання закладів освіти, а саме:

- Про перепрофілювання (зміну типу) Красненського ліцею у Красненську гімназію;

 - Про перепрофілювання (зміну типу) Рівненського ліцею у Рівненську гімназію;

 - Про реорганізацію шляхом приєднання Лужанської початкової школи  та визнання її філією Рівненської гімназії.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) реорганізація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням селищної ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

На території Тарутинської селищної ради функціонують 15 закладів загальної середньої освіти, у яких навчається 2212 школярів:

  • 2 початкові школи (27 учнів);
  • 4 гімназії (220 учнів);
  • 9 ліцеїв (1965 учнів).

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності.  Тільки в конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в  Україні зокрема, зменшується народжуваність, відповідно зменшується кількість учнів, особливо 10-11 класів. У 2021/2022 н.р. у ЗЗСО навчалося 222 старшокласники, в середньому це 11 учнів в класі.  Розрахункова наповнюваність класів (15 чоловік) визначається з урахуванням кількості населення, щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників (у 2022 році на зарплату вчителям шкіл громади передбачено 65 млн. грн.). Тобто чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання. В такому випадку частково бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища). Сьогодні навчання одного учня, наприклад, в Лужанській початковій школі  обходиться майже втричі дорожче, як, скажімо, в Тарутинському ліцеї.

З метою збереження за закладами освіти високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження робочих місць та рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації (зміни) мережі закладів освіти згідно запропонованих проєктів рішень (додаються).  

Крім того, заходи з трансформації шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

  1. До участі в обговоренні запрошуються всі мешканці Тарутинської територіальної громади.
  2. Формат проведення громадського обговорення.

 У зв’язку з введенням воєнного стану, продовженням карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 68500, Одеська область, смт Тарутине, проспект Миру, 18 (відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради), електронна адреса: tarutinoviddil@ukr.net.

Також із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на території с. Красне, с. Лужанка,      с. Рівне громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю та колективами ЗЗСО.

  1. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення.

Адреса: 68500, Одеська область, Болградський район, смт Тарутине, вулиця Широка, 1 (Тарутинська селищна рада), електронна адреса: tarutinops@gmail.com.

  1. Прізвище та імя особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Куракова Анетта Бериківна – секретар Тарутинської селищної ради, телефон: 0977334396.

Контактна особа – Кушнір Оксана Іванівна, начальник відділу освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради, тел. 3-13-69, 0963206877.

  1. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення.

Звіт, за результатами обговорення, буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Тарутинської селищної ради у строки, передбачені чинним законодавством.

Проєкти рішень щодо реорганізації та перепрофілювання (зміни типу) закладів освіти Тарутинської громади

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.