ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ТАРУТИНСЬКОЇ ГРОМАДИ!

Друк

Нагадуємо, що триває процедура перейменування населених пунктів назви яких містять символіку російської імперської політики.

27 січня 2024 року закінчується термін для прийняття Верховною Радою України пропозицій щодо перейменування населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики.

До повноважень селищних рад відноситься лише надання пропозицій, а не вирішення питання перейменовувати населений пункт або ні.

У разі відсутності пропозицій, перейменування буде проведено Верховною Радою до 27 квітня 2024 року на підставі пропозицій Українського інституту національної пам’яті.

У грудні місяці  ініціативною групою Тарутинської громади було направлено лист до Українського інституту національної пам’яті щодо виключення з Переліку назв населених пунктів, що містять символіку російської імперської політики, смт Березине, смт Тарутине, села Малоярославець Перший та Малоярославець Другий.

У відповідь УІНП  надав висновок такого змісту: «…назви населених пунктів Болградського району Одеської області смт Березине,  села Красне, села Малоярославець Перший та села Малоярославець Другий, смт Тарутине відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» належать до символіки російської імперської політики, а подальше функціонування вказаних назв, згідно з пунктом 1 частини першої статті 2 Закону,  є пропагандою російської імперської політики. 

Тому просимо мешканців Тарутинської громади з відповідальністю та порозумінням віднестись до надання пропозицій нових назв населених пунктів.

На даний час до Тарутинської селищної ради надійшли дві пропозиції щодо перейменування смт Тарутине: Буджак та Бессарабське.

 У зв’язку з тим, що раніше Бородінська громада внесла пропозицію перейменування Бородіно в Буджак, на тепер у нас залишається одна пропозиція щодо перейменування смт Тарутине в смт Бессарабське.

Щодо перейменування смт Березине надійшли дві пропозиції: Березневе та Берестяне.

Тому просимо прийняти активну участь у наданні пропозицій або підтриманні запропонованих нових назв для перейменування смт Тарутине та смт Березине.

Свої пропозиції з обґрунтуванням запропонованої назви або на підтримку запропонованих назв просимо надати до 14 січня 2024 року до Тарутинської селищної ради  Одеської області на поштову адресу: 68500, Одеська область, Болградський район, смт Тарутине, вул. Широка,1 або на електронну адресу tarutinops@gmail.com. В зверненні обов’язково зазначається прізвище, ім’я, по-батькові особи, місце реєстрації або місце фактичного проживання та контактний номер телефону.

У разі, якщо до 14 січня 2024 року до селищної ради не надійде інших пропозицій, робоча група з питань перейменування населених пунктів  по Тарутинській селищній територіальній громаді, враховуючи наявні пропозиції, підготує проєкт рішення про затвердження подання щодо перейменування населених пунктів, на позачергову сесію Тарутинської селищної ради, яка відбудеться 16 січня 2024 року.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.