Відділ організаційно – кадрової роботи апарату Тарутинської селищної ради, повідомляє щодо декларування осіб уповноважених на виконання держави або органів місцевого самоврядування

Друк

Подання електронних декларацій – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️

Чи подається електронна декларація під час воєнного стану?

Коло осіб декларантів визначає абз. 15 ч. 1 ст. 1 Закону «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700 (далі — Закон № 1700). Подання електронних декларацій обов’язкове для посадових осіб бюджетних установ, оскільки їх прирівняли за законом до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, так звані «посадові особи юросіб публічного права» (пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700).                                                                                                                                                                                           

Чи обов’язково подавати декларації під час війни? Відповідаємо — ні, під час військового стану подання електронних декларацій не обов’язкове, про це чітко вказано в  (роз'ясненні НАЗК).                                                                                                                                                                            

Натомість після закінчення чи призупинення воєнного стану в посадовців буде ще 3 місяці на подання декларації без порушення вимог строку.

Проте попри війну НАЗК дає вам можливість подавати декларації й навіть перевірити на помилки відомості, зазначені у минулорічній декларації, завдяки новій функції — «Дані для декларації».

Як скористатися функцією?

Переходьте через персональний кабінет у Реєстрі декларацій:  https://portal.nazk.gov.ua/login та виконайте кілька простих кроків.

  1. У розділі «Мої документи» натисніть кнопку «Дані для декларації». Вона знаходиться поруч із кнопками «Нова декларація», «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані» та «Нове повідомлення про відкриття валютного рахунку».
  2. Після цього ви отримаєте інформацію про вашу власність та обтяження, якщо така інформація є в державних реєстрах. Зверніть увагу, що такі дані можна отримати лише щодо своєї власності та обтяжень. Інформація про власність чи обтяження членів сім’ї не буде доступна.

Якщо ви вперше подаєте декларацію, то така функція у вас не працюватиме. У яких випадках ще «Дані для декларації» можуть не показувати інформацію про вашу власність ви можете прочитати за посиланням: https://bit.ly/37U3h0L

Також від подання електронних декларацій звільнені мобілізовані працівники, призвані офіцери та контрактники. Однак, зобов’язані декларувати свої доходи і майно військовослужбовці, які проходять військову службу у військових комісаріатах.

Звичайно, якщо посадова особа за ч. 5 ст. 45 Закону № 1700 звільнена від обов’язку подавати електронну декларацію, але одночасно належить до посадових осіб місцевого самоврядування, вона зобов’язана задекларувати свої доходи і майно.

Однак, якщо є сумніви, чи треба подавати електронну декларацію, то краще подати офіційний запит до НАЗК.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.