УСЕ ПРО ДОПОМОГУ ІЗ БЕЗРОБІТТЯ

Друк

04.07.2022 року завідувачем сектору "Тарутинське бюро правової допомоги" відділу правової допомоги Арцизького МЦ з надання БВПД в Мариною Залізко у приміщенні Болградського районного сектора № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області для повнолітніх клієнтів пробації було проведено правопросвітницький захід на тему: "Умови призначення, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю".

Під час зустрічі пані Марина роз’яснила, що  безробітним є особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи (пункт 2 частини першої статті 1 Закону України "Про зайнятість населення").

В ході обговорення теми завідувачем сектору було наголошено на тому, що статус безробітного надається зазначеним особам за їх особистою заявою, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування (стаття 43 Закону України "Про зайнятість населення"). Допомога по безробіттю надається громадянам України, які отримали статус безробітного, і призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його особистою заявою встановленої форми.

Одночасно, в ході бесіди, було повідомлено, що подати заяву на отримання допомоги заявник також може заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на Порталі Дія. Рішення про призначення допомоги по безробіттю, розмір і строки виплати, відкладення, скорочення та припинення виплати оформлюється наказом керівника центру зайнятості, в якому безробітний зареєстрований та отримує соціальні послуги. Допомога по безробіттю нараховується центрами зайнятості та виплачується через банківські установи в установленому порядку. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів. Якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передують місяцю реєстрації особи як безробітної, становить шість або більше місяців, допомога по безробіттю визначається у відсотках до її середньої заробітної плати. Залежно від страхового стажу:

            - до 2 років - 50 відсотків;

            - від 2 до 6 років - 55 відсотків;

            - від 6 до 10 років - 60 відсотків;

            - понад 10 років - 70 відсотків.

            Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру:

            - перші 90 календарних днів - 100 відсотків;

            - протягом наступних 90 календарних днів - 80 відсотків;

            - далі - 70 відсотків.

Маємо сподівання, що даний захід допоможе підобліковим клієнтам пробації покращити свою обізнаність про допомогу із безробіття.

 

Болградський районний сектор № 2

філії Центру пробації в Одеській області

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.