Нарада з керівниками та бухгалтерами сільськогосподарських підприємств Тарутинської громади

Друк

 

         10 вересня 2021 року під головуванням Тарутинського селищного  голови Сави Чернєва  відбулась  нарада сільгоспвиробників Тарутинської громади за участю заступників селищного голови, керівників та працівників відділів селищної ради, бухгалтерів сільськогосподарських підприємств, спеціалістів Головного управління Держпраці в Одеській області та Головного управління  Державної податкової служби  в Одеській області. Одночасно з нарадою відбулось засідання Координаційної ради із забезпечення надходжень до бюджету і комісії з питань легалізації заробітної плати та робочих місць.

        Під час наради були заслухані та обговорені ряд питань сплати податків сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності Тарутинської громади.

        Начальник відділу економіки, інвестицій та сільського господарства Тарутинської селищної ради О.Кула поінформував про рівень заробітної плати в громаді. Спостерігається ріст заробітної плати по Тарутинській селищній раді: у І кварталі 2021р. її середньомісячний показник склав  8584 грн., у ІІ кварталі – 10177 грн. У сільськогосподарських підприємствах громади збільшення заробітної плати за цей же період незначне: у І кварталі вона складала 6112 грн., у ІІ – 6919 грн.

       Про аналіз сплати  податку на доходи фізичних осіб від оренди земельних паїв за 2020 та стан сплати ПДФО від оренди за 2021 рік розповіла начальник відділу доходів фінансового управління селищної ради В.Ковальчук. Так за 2020 рік надійшло податку з доходів фізичних осіб у сумі 4,43 млн.грн. У 2021 році була продовжена робота щодо забезпечення надходжень відповідного податку у повному обсязі, тобто не менше ніж 3% від нормативно-грошової оцінки. В результаті проведеної роботи забезпечено надходження до селищного бюджету ПДФО у сумі 2,5 млн.грн. Таким чином, за 2020 рік податок від оренди земельних паїв до бюджету надійшов у сумі 7 млн.грн. Станом на 10.09.2021р. усіма сільгосппідприємствами громади сплачено ПДФО 4,4 млн.грн. Після обговорення даного питання керівникам сільгосппідприємств запропоновано сплатити до бюджету орендну плату за земельні паї  не менше ніж 550 кг зерна за 1 га, що складає у грошовому еквіваленті 495 грн.

       Начальник відділу земельних ресурсів Тарутинської селищної ради С.Деде доповів про роботу щодо наповнення селищного бюджету за рахунок орендної плати за земельні ділянки. З метою визначення земельного потенціалу громади відділом земельних ресурсів проведена робота щодо інвентаризації земель, результати якої будуть представлені найближчим часом. Проводиться робота з визначення земельних масивів, право оренди на які можуть бути виставлені на земельні торги (аукціон). З метою поповнення бюджету селищної ради вживаються заходи щодо виявлення земельних ділянок, які знаходяться у користуванні, але на них відсутні правовстановлюючі документи. Так, у 2021 році укладено: 7 договорів оренди землі на площу 149 га, за якими річна орендна плата складає  128767 грн. та 24 короткострокові договори оренди землі на площу  162 га, за якими орендна плата складає 473463грн.

        Начальник відділу з питань праці та заробітної плати Головного управління Держпраці в Одеській області О.Михайловський детально зупинився на питаннях трудових правовідносин на підприємствах та акцентував увагу на необхідность легалізації робочих місць.

        Спеціаліст Тарутинської державної податкової інспекції ГУ ДПС в Одеській області Т.Токарчук розповіла про вимоги Податкового кодексу щодо оподаткування орендної плати за земельні паї, про необхідність сплачувати ПДФО за земельні паї у повному обсязі з метою уникнення порушень бюджетного законодавства. Також, Т.Токарчук звернула увагу керівників сільгосппідприємств щодо сплати податків на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки та поінформувала про направлення документів до суду на господарства неплатників податків.

         Семінар пройшов у конструктивній обстановці. Учасники семінару мали змогу задати хвилюючи їх питання та отримати на них компетентні відповіді.

         Підсумовуючи роботу семінару, Тарутинський селищний голова С.Чернєв зазначив, що керівництво Тарутинської селищної ради і на далі буде працювати над виявленням порушників у сфері земельних відносин, усі сільгоспвиробники повинні бути в однакових умовах: усі мають бути зареєстровані та сплачувати податки у бюджет, від наповнення якого залежить медичне обслуговування населення громади, робота шкіл, дитячих садочків, закладів культури та благоустрій селищ і сіл нашої громади.

 

Bookmark the Постійне посилання.

Залишити відповідь