Відбулося чергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки

Друк

 В Тарутинській селищній раді 12 квітня 2023р. під головуванням селищного голови Сави Чернєва відбулося чергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки

Заступник начальника відділу запобігання надзвичайних ситуацій Болградського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан поінформував членів комісії про заходи щодо забезпечення протипожежного захисту населених пунктів громади, природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2023 року.  

З приходом весни знову постає проблема спалювання сухої трави, гілок, а також твердих побутових відходів. Наслідки таких пожеж зазвичай невтишні: спалені гектари трави, пошкоджені лісові насадження, знищені вогнем господарські будівлі. Щорічно Болградським районним управління ГУ ДСНС в Одеській області фіксується невтішна статистика щодо виникнення пожеж в приватному секторі через спалювання сухої рослинності. У 2022 році на території Тарутинської громади виникло 120 пожеж в природних екосистемах. Станом на 12.04.2023р. вже зафіксовано 8 таких пожеж.

Враховуючи ситуацію, що сталася з пожежами в екосистемах, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки Тарутинської селищної ради прийняла рішення, направлені на забезпечення протидії пожежам у екосистемах, у тому числі: комісійні обстеження населених пунктів та відкритих територій, особливо у місцях масового відпочинку людей; недопущення несанкціонованих сміттєзвалищ; проведення роз’яснювальної роботи серед населення.

У ході обговорення даного питання Станіслав Стєрхов зазначив, що відповідно статей 77, 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення вимог пожежної безпеки в екосистемах тягне за собою накладання штрафу: на громадян від 1530 до 6120 грн., на посадових осіб – 4590-21420  грн.    

Лісничий Тарутинського лісництва філії «Ізмаільський ЛГ» ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ» Едуард Цуркан звернув увагу на необхідність наявності доріг вздовж лісосмуг для можливості проїзду спеціального автотранспорту.

Комісія також розглянула питання недопущення загибелі людей на пожежах в пожежонебезпечні весняно-літній та осіньо-зимовий періоди 2023-2024 років.

За даними Болградського РУ ГУ ДСНС в Тарутинській громаді з початку 2023 року виникло 5 пожеж в житловому секторі внаслідок порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, електроустановок, а також необережного поводження з вогнем. З метою зменшення пожеж та наслідків від них запропоновано: покращити роз’яснювальну роботу з вимог правил пожежної безпеки та попередження пожеж; посадовим особам громади пройти навчання з правил пожежної безпеки; проводити спільні рейди відповідних служб з даного питання.

 

У зв’язку з наближенням літа та сезону відпочинку завідувач сектору з питань цивільного захисту, оборонної  роботи взаємодії з правоохоронними органами та охорони праці Тарутинської селищної ради Леонід Кісеолар доповів про забезпечення безпечного відпочинку людей на водних об’єктах громади. Рекомендовано старостам старостинських округів громади оновити біля водних об’єктів таблички «Купатися заборонено», так як водойми, які є в громаді, не відповідають вимогам місць для купання.

Окрім того, в закладах освіти провести бесіди з дітьми щодо їх безпечного поводження на воді.

Члени комісії заслухали питання про стан захисних споруд та вжиття заходів щодо їх збільшення і  створення належних умов для перебування у них людей.

Станом на 12.04.2023 в Тарутинській селищній раді 20 споруд найпростішого укриття, з них: державної власності – 3, комунальної – 17. У 2023 році планується завершення будівництва та реконструкцію 4 будівель найпростішого укриття, будівництво та ремонт яких розпочато у 2022 році.

       

Головний спеціаліст з охорони праці селищної ради Марина Іванова доповіла про переведення «пунктів незламності» у категорію-готові до відкриття.

За рекомендацією Одеської обласної державної адміністрації громади Болградського району, у тому числі Тарутинська громада переводить 6 «пунктів незламності» із 7 функціонуючих, у «сплячий» режим. Комісія прийняла рішення залишити функціонуючим «пункт незламності» за адресою смт.Тарутине вул.Центральна, 122. У разі надзвичайної ситуації усі інші ПН повинні розпочати свою роботу після оголошення надзвичайної ситуації не пізніше чим через 2 години.

На цьому чергове засідання комісії було завершено.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.