U-LEAD допомагає Тарутинській територіальної громаді в розробці покрокового плану роботи з внутрішньо переміщеним особами

Друк

    

Повномасштабна війна Росії проти України спричинила різке збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб, які тікаючи від атак агресора, були змушені змінити місце свого постійного проживання. За час війни більше 8 мільйонів осіб покинули свої домівки та переїхали в інші регіони України. Із локалізацію активних боїв та звільненням окремих регіонів України, частина ВПО повернулася до місць свого постійного проживання. Втім, значна кількість осіб не має можливості зробити це через продовження гарячої фази війни або/ та втрату власного житла. При цьому, чимало громадян, хто втратили своє житло, вирішують залишатися на тривале або постійне проживання у нових для себе територіальних громадах.

       Людям, які змушені тікати від війни, допомагають усігромади.  Очікувано, що велика частина внутрішньо переміщених осіб залишиться в громадах. Питання їх інтеграції в громади, де вони проживають, набуло важливого значення та матиме вплив на розвиток територій надалі.

        За результатами конкурсного відбору Тарутинська територіальна громада отримала можливість за підтримки експертів «U-LEAD з Європою» розробити комплексну  програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Тарутинській територіальній громаді   на 2023-2024 роки.

        В межах нової програми від U-LEAD відділом соціального захисту населення селищної ради  здійснено аналіз системних проблем, котрі виникають у зв'язку з масштабним внутрішнім переміщенням внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

     Цей пілотний проект підтримки від U-LEAD допоможе громаді напрацювати алгоритм дій з інтеграції переселенців в життя громади. При цьому, важливо розуміти, що нові жителі в громаді, це нові можливості для розвитку, адже найбільш цінний ресурс – це люди.

     Програма інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громаду є документом середньострокової політики, спрямованої на створення умов, за яких внутрішньо переміщені особи не потребуватимуть жодної спеціальної допомоги та захисту у зв’язку з їх переміщенням і зможуть в повному обсязі користуватися своїми конституційними правами без будь-якої дискримінації за ознакою внутрішнього переміщення.

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.