ЕПІДЕМІОЛОГІЧНУ СИТУАЦІЮ В РЕГІОНІ ОБГОВОРИЛИ НА СЕЛЕКТОРНIЙ НАРАДI В ОДЕСЬКІЙ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Друк

 
Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову селекторну робочу нараду в режимі онлайн з головами райдержадміністрацій, районних рад, територіальних громад та міст обласного значення.
В ході наради було розглянуто та обговорено поточну епідеміологічну ситуацію з поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 на території Одеської області. Комплексну характеристику поточного стану епідеміологічної обстановки надав заступник директора Державної установи «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Сергій Дементєв.
«Епідемічна ситуація з COVID-19 в Україні надзвичайно складна, ми знаходимось на підйомі чергової хвилі захворюваності і весь жовтень реєстрували анти рекорди по захворюваності та й по летальності. Наша країна увійшла у європейський «топ-5» за рівнем захворюваності, разом із Росією, Румунією та Болгарією – саме у цих країнах спостерігається найнижчий рівень охоплення вакцинацією населення та найвищий показник летальності. В Одеській області під час попереднього підйому захворюваності протягом минулого грудня (піковий місяць) було зареєстровано майже 26000 хворих та 480 летальних випадків, при цьому у «піковому» жовтні поточного року зареєстровано майже 40000 хворих та 780 померлих (вище в 1,6 рази). В регіоні з початку пандемії зареєстровано майже 207000 хворих на COVID-19, тобто захворів кожний 11-й мешканець області, а помер кожний 47-й. Ще ми бачимо зростання захворюваності у зв’язку з циркуляцією нового штаму «Дельта» протягом останніх 2,5 місяців», – навів загальну характеристику епідеміологічної поточної ситуації Сергій Дементєв.
Доповідач зазначив, що наразі спостерігається зміщення у віковому розподілу хворих у бік молодших груп населення (включаючи дітей до 18-ти років), при цьому найбільш ураженим залишається вік 30 – 49 років. Найбільш інтенсивний ріст захворюваності зафіксовано в територіальних громадах області: Балтській та Южненській міських, Любашівській, Окнянській, Суворовській селищних, Візирській, Дальницькій, Красносільській, Піщанській, Яськівській сільських. Водночас високу летальність зафіксовано в Арцизькій, Б.-Дністровській, Кодимській міських та Саратській селищній територіальних громадах, при цьому середній вік померлих складає не менше 60-ти років (саме ця вікова група знаходиться в зоні високого ризику летальності).
«На сьогодні вакцинальна кампанія знаходиться під особливою увагою Уряду. Перед представниками влади і громад стоїть задача максимально сприяти закладам охорони здоров’я у проведенні цієї роботи. Зокрема, ми маємо вкрай низькі показники охоплення вакцинацією осіб старше 60-ти років: так, у віковій групі від 60 до 69 років отримали повний курс щеплень 15%, у віковій групі від 70 до 79 років – 7,2%, понад 80 років – лише 2,5%», – визначив актуальну проблему з протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції Сергій Дементєв.
Також він закцентував увагу учасників селекторної наради на інших важливих питаннях, таких як діагностика захворювання (її обмежена доступність поза Одесою та крупних адміністративних центрів унеможливлює своєчасне призначення лікування та проведення протиепідемічних заходів в окремих осередках захворювання) та зростання показників летальності (внаслідок важкого клінічного перебігу захворювання та зменшення тривалості інкубаційного періоду до 5-ти днів, що призводить до зростання поширення захворювання серед контактних осіб).
«Ми просимо забезпечити координацію дій в рамках алгоритму співпраці з Держпродспоживслужбою та Національною поліцією та виконання вимог чинних нормативних документів. SARS CoV-2 не є лише медичною проблемою. Медична служба вже вичерпує свій ресурс, і медики не повинні залишатися сам на сам. Саме від сприяння органів місцевого самоврядування і влади на всіх рівнях залежить, як скоро ми зможемо подолати пандемію з мінімальними втратами для населення, медичної служби та відновити економічний потенціал регіону і повернутися до звичного життя», – сказав Сергій Дементєв.

Bookmark the Постійне посилання.

Залишити відповідь