ПІДСУМКИ РОБОТИ ТАРУТИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ У 2023 РОЦІ: ПРО РОБОТУ ТАРУТИНСЬКОГО ЦЕНТРУ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Друк

В Тарутинській селищній раді функціонує комунальний заклад «Тарутинський  центр професійного розвитку педагогічних працівників». Основними завдання закладу у 2023 навчальному році було надання професійної допомоги педагогам та закладам  освіти, а саме: освітні послуги  надавалися 366 педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, з них 63 педагогам закладів дошкільної освіти, 292 педагогам закладів середньої освіти, 11 педагогам закладів позашкільної освіти.

Основною функцією Центру  є організація та проведення консультування педагогічних працівників. У 2023 році працівниками Центру надано 1419  консультацій з питань організації освітнього процесу, атестації педагогічних працівників, дистанційного навчання, планування та визначення траєкторії професійного розвитку педагогів, впровадження  професійних стандартів,  планування підвищення кваліфікації педагогів, розроблення документів закладів освіти .

Центр є координатором курсів підвищення кваліфікації.

Спільно з КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської міської ради»  організовано підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти за кошти освітньої субвенції.

Протягом  2023 року пройшли навчання згідно графіку 339 педагогічних працівників. 

Одним із об’ємних завдань, яким займається Центр, є проведення атестації

У 2023 році на засіданні атестаційної комісії ІІ рівня атестувалось 32 педагогічних працівників. За підсумками атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» атестувалось 24 вчителі, на встановлення кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» - 4 вчителі. Присвоєно педагогічне звання «учитель-методист» - 1 особі, на підтвердження педагогічного звання «старший учитель» - 17 педагогам, на встановлення педагогічного звання «старший учитель» - 7 педагогам. На відповідність займаній посаді атестовано 3 заступники закладів загальної середньої освіти.

Не менш важливою функцією Центру є координація діяльності професійних спільнот педагогічних працівників.

Робота  з підвищення професійного розвитку керівників, заступників,  педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та дошкільних  підрозділів закладів загальної середньої освіти була організована  та проведена через:

  • семінари для керівників та заступників ЗЗСО – 6 ( 90 учасників);
  • семінари-практикуми для заступників ЗДО – 3 ( 45 учасників) ;
  • наради для керівників та заступників ЗЗСО - 1 раз на тиждень;
  • семінари з розвитку цифрової компетентності – 1 раз на тиждень (30 учасників);
  • семінари з елементами тренінгу – 8 ( 160 учасників);
  • майстер-класи- 7 ( 140 учасників);
  • семінари для педагогічних працівників – 26 (520 учасників);
  • круглий стіл – 1 ( 15 учасників);
  • онлайн – тренінг щодо  подолання навчальних втрат – 1 ( 43 учасника).

Постійно ведеться робота з педагогічними спільнотами щодо вибору підручників, модельних програм, викладання предметів у 5-6 класах НУШ та особливостей оцінювання навчальних досягнень.

 Центр відповідав за організацію І туру Всеукраїнського конкурсу "Учитель року-2023", який  відбувся в онлайн-режимі. До участі у обласному турі долучився 1 вчитель громади в номінації «Початкова освіта». Учасниці конкурсу було надано професійну консультативну допомогу та методичну підтримку з найрізноманітніших питань, що стосуються   участі в І турі конкурсу.

Приємно зазначити, що за звання найкращого у фіналі обласного етапу конкурсу змагалася Ганна Віталіївна Мороз, вчитель початкових класів Тарутинського ліцею. Ганна Віталіївна посіла  почесне V місце із 67 учасників області.

Саме  сертифікація є одним із щаблів професійного зростання вчителя Нової української школи.

Педагоги нашої громади п’ятий рік поспіль беруть участь у сертифікації. Загалом за п’ять років у громаді процедуру успішно пройшли 7 вчителів.  З них 3 вчителя  успішно пройшли сертифікацію у 2023 році: Гуткан Альона Іванівна, вчитель початкових класів  Малоярославецької  Другої гімназії, Забунова Тетяна Іванівна, вчитель української мови та літератури Підгірненського ліцею та Пєнкова Альона Василівна, вчитель математики Виноградівського ліцею.

З метою створення належних умов для виявлення та підтримки обдарованої молоді, розвитку інтересів школярів, здібностей та обдарувань Центром організовано підготовку учнів до участі в олімпіадах, конкурсах та МАН. У листопаді-грудні було проведено   ІІ етап  Всеукраїнських учнівських олімпіад, які в очному режимі на базі Виноградівського, Березинського та Тарутинського ліцеїв.

За підсумками ІІ етапу  204  учасники взяли участь в олімпіадах. З них  99 визнано переможцями та призерами (І місце –12 учнів, ІІ місце –37, ІІІ місце -50).

Центром організовано та проведено ІІ  етап ХХІV  Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика  - 86 учасників, ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка - 41 учасник.

У конкурсі «Юний дослідник» взяли участь 10 учасників, з них 7 учасників посіли призові місця.

Був проведений Всеукраїнський конкурс винахідницьких та раціоналізаторських проєктів екологічного напряму ( для учнів 12-15 років), в якому 2 учасники взяли участь  та посіли  призові місця. 

Протягом року Центр надавав психологічну підтримку педагогічним працівникам та здійснював інформаційно-консультативний супровід роботи психологів та соціальних педагогів закладів освіти Тарутинської селищної ради.

На допомогу керівникам та заступникам закладів загальної середньої освіти на сайті Центру  був створений кейс заступника директора з навчально-виховної роботи з таких питань:

  • атестація педагогічних працівників;
  • сімейне( домашнє) навчання ;
  • інклюзивна освіта;
  • педагогічна інтернатура.

SF

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.