Додаткові роз’яснення щодо  правила вигулу та утримання собак в Україні, які необхідно дотримуватись, щоб забезпечити безпеку і комфорт для людей та тварин

Друк

Обов’язкові вимоги до вигулу собак, правила поводження з ними на громадських місцях та санкції за їх порушення згідно законодавства України:

  1. Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження“ (чинна редакція від 08.08.2021).
  2. Закон України “Про благоустрій населених пунктів” (в редакції від 20.08.2021).
  3. Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” (редакція від 31.03.2023).
  4. Постанова Кабінету міністрів України “Деякі питання щодо небезпечних порід собак” (від 10 листопада 2021 р. № 1164).
  5. Постанова Кабінету міністрів України “Про затвердження порядку і правил проведення обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам” (редакція від 16.11.2021)

Також дані питання можуть регулюватись ухвалами місцевих органів влади.

Огляд законодавства.

Переглянемо що про вигул собак пишуть Закони України.

П. 8 ст. 16 ЗУ “Про благоустрій населених пунктів” говорить, що заборонено вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях.

 ст. 30 цього ж Закону вказує, що за утримання майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин у межах населених пунктів відповідають органи місцевого самоврядування. І саме місцеві органи визначають необхідну кількість та місце розташування майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин, організовують їх створення і облаштування, що включає в себе їх огородження, встановлення інформаційних табличок, контейнерів для збирання екскрементів домашніх тварин їх власниками, а також здійснюють організацію вивезення і утилізації екскрементів домашніх тварин.

п. 37 ст. 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” стверджує, що прийняття рішень про організацію та здійснення заходів щодо захисту тварин від жорстокого поводження є виключною компетенцією сільських, селищних та міських рад.

ЗУ “Про захист тварин від жорстокого поводження”. Основні положення прописані в ст. 9 цього Закону.

В даній статті ще раз наголошується, що правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування. Також цей Закон зазначає, що особи, які утримують домашніх тварин, мають право з’являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх).

  • Вигулювати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку.
  • Особа, яка супроводжує тварину, зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною.
  • Обов’язковою є наявність повідка для здійснення вигулу собак поза місцем їх постійного утримання.
  • Обов’язковим є наявність намордника на собаках порід, що включені до Переліку небезпечних порід собак, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
  • Обов’язковим є наявність на домашній тварині нашийника з ідентифікуючими позначками (ідентифікаційний жетон).
  • При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду.

З переліком порід, що включені до списку небезпечних і відповідно вимагають наявність намордників при вигулі. Відповідно до постанови КМУ власники собак з даного переліку зобов’язані оформити обов’язкове страхування відповідальності за шкоду, яка  може  бути  заподіяна життю, здоров’ю  та/або  майну третіх осіб (аналог автоцивілки ОСЦПВ).

Про штрафи

За порушення вищевказаних правил вас можуть оштрафувати. Відповідальність та розміри штрафів прописані в ст. 154 “Кодекс України про адміністративні правопорушення”.

Відповідно до нього, утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від 170 до 340 грн.

Якщо таке порушення буде вчинене повторно, то вас можуть оштрафувати від 340 до 510 грн.

За дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну, штраф від 1700 до 3400 грн з конфіскацією тварини.

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.