Cоціально значимі продовольчи товари, визначені Урядом, підлягають державному регулюванню роздрібних цін

Друк

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує, що згідно з пунктом 414 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Постанова №1236) наразі державному регулюванню підлягають роздрібні ціни на визначений Урядом перелік продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.
До переліку входять такі види продукції, як хліб житньо-пшеничний, батон, крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), олія соняшникова, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча) та масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.
Постановою №1236 визначено, що при формуванні роздрібних цін на вищевказані основні продовольчі товари рівень торговельної надбавки не повинен перевищувати 10% до оптово-відпускної ціни з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов'язаних з реалізацією продукції кінцевому споживачу.
На всі інші продовольчі товари, які не увійшли до вказаного переліку, роздрібні ціни не підлягають державному регулюванню, а формуються у вільному режимі, виходячи з попиту і пропозиції на цей товар.
Слід зазначити, що останнім часом до Головного управління надходять звернення споживачів про підвищення в окремих торговельних мережах роздрібних цін на продовольство, проте в зверненнях не зазначається назва суб’єкта господарювання, на який скаржиться заявник, не вказана його адреса, немає назви продукції, на яку споживачем встановлено підвищення роздрібних цін, не надано чеків, фото, або будь-якої іншої інформації, яка б підтверджувала фактичну завищену ціну реалізації продукції. Відсутність цієї інформації унеможливлює вжиття Головним управлінням відповідних заходів реагування.
Тому у разі виявлення споживачами випадків підвищення роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість (їх перелік наведений вище), переконливо просимо в зверненнях обов’язково вказувати точну назву і адресу суб’єкта господарювання, конкретну назву продовольчої продукції, на яку відбулося підвищення роздрібних цін, а також, у разі можливості, додати чеки або фото цінників на товари).
Звернення просимо надсилати до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області на електронну адресу gu@odesa.cons umer.gov.ua.
Зв'язок з нами:
вул. 7-ма Пересипська, 6
65042, Одеса
тел./факс: 716-13-01
Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.