Про стратегічне планування розвитку Тарутинської громади

Друк
16 червня в Тарутинській селищній раді відбулась зустріч керівництва громади з кандидатом географічних наук доцентом Одеського національного університету ім. І.Мечникова В’ячеславом Тодоровим з питання стратегічного планування розвитку Тарутинської територіальної громади. У заході взяли участь: заступники селищного голови, спеціалісти фінансового управління, відділу економіки, інвестицій та сільського господарства, відділу земельних ресурсів, відділу житлово-комунального господарства, завідувач сектору з питань цивільного захисту, оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та охорони праці.

Відкриваючи зустріч, Тарутинський селищний голова Сава Чернєв зазначив, що для покращення життя людей нашій громаді потрібно розвиватись, а для цього необхідно залучити інвесторів та гроші для розвитку різних сфер господарства. Саме тому потрібне стратегічне планування на рівні громади. Стратегія - це бачення майбутнього нашої громади і чіткий план до виконання.

Доцент ОНУ В.Тодоров ознайомив учасників зустрічі з основними факторами, за якими складається Стратегія громади. Головний фактор – це людський потенціал – наявність кваліфікованих спеціалістів, професійна компетентність та досвід працівників. Не менш важливими факторами є: земельний, екологічний та розмір території громади, її прикордонне географічне положення. Усі фактори потрібно розглядати комплексно та інтегровано.

Виходячи із наявних факторів, були запропоновані напрямки Стратегії розвитку громади: створення сервісних зон біля пунктів пропуску на кордоні з Молдовою; розвиток рибного господарства на ставках; вирощування екологічно чистої продукції; вирощування технічних культур, таких як тютюн та лаванда; створення регіонального ландшафтного парку; використання як бренду громади Бессарабського ярмарку; розвиток виноробства та ін.

Заступник селищного голови з питань діяльності виконавчого органу у сфері економіки та бюджету О.Сілоч звернула увагу на важливість наявності у будь-якому напрямку розвитку громади ланцюга: інвестор – виробництво – ринок збуту.

Про важливість використання географічного потенціалу при складані Стратегії громади зазначив В.Дундер – заступник селищного голови з гуманітарних питань.

Під час зустрічі йшлося і про важливі критерії Стратегічного розвитку - створення комфортних умов, безпеку, ринок праці, культурне середовище, умови ведення бізнесу.

Якщо правильно будуть вибрані напрямки Стратегії розвитку громади, будуть втілені нові проекти, створені нові підприємства, тоді можливим стане залучення грантів та подальший розвиток громади.

Підводячи підсумки зустрічі, селищний голова С.Чернєв надав доручення присутнім керівникам та спеціалістам провести детальний аналіз наявних ресурсів та можливостей Тарутинської громади, надати компетентні обґрунтовані  ідеї. А також підкреслив про необхідність залучення до складання Стратегії розвитку громади широких верств населення: громадськості, старшокласників, молоді, депутатів, бізнесменів, пенсіонерів та інших категорій населення.

До цього часу спеціалісти  відділу економіки, інвестицій та сільського господарства Тарутинської селищної ради збирали інформацію та проводили аналіз показників, які характеризують новостворену Тарутинську територіальну громаду.

Робота над Стратегією розвитку Тарутинської селищної громади продовжується. Найближчим часом буде  створена робоча група та складаний план графік планування Стратегії.

Bookmark the Постійне посилання.

Залишити відповідь