Про стан надання соціальних послуг у 2022 році

Друк

Надавачами соціальних послуг на території Тарутинської селищної ради - відділ соціального захисту населення селищної ради, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) селищної ради,  Тарутинський селищний центр соціальних служб, Тарутинський соціальний гуртожиток для дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Комунальна установа «Тарутинський інклюзивно-ресурсний центр».

        Відділом соціального захисту населення селищної ради проводиться робота щодо  здійснення  виплати компенсації фізичним особам за надання соціальних послуг відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 №558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» та від 23.09.220 №859 «Деякі питання призначення і виплати  компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі».

За рахунок коштів селищного бюджету фінансується виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 №558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» та від 23.09.2020 №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі». Виплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги відповідно до постанов Кабінету Міністрів України за січень – грудень 2022 року отримали  45 осіб на суму 837582 грн.

            У громаді створено та функціонує територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), який знаходиться у сільській місцевості (смт. Тарутине, вул. Красна,156) . Згідно медичних висновків 160 самотніх громадян потребують обслуговування територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Фактично відділенням соціальної допомоги на дому  обслуговується  160 осіб:

смт. Тарутине – 37 осіб, смт. Березине – 37 осіб, с. Красне -14 осіб, с. Виноградівка -14 осіб, с. Малоярославець Другий – 12 осіб, с. Вільне - 12 осіб, смт. Серпневе -14 осіб, с. Калачівка -10 осіб, с. Петрівськ Перший -10 осіб.

     Створено і функціонує з грудня 1996 р. стаціонарне відділення для постійного проживання ( на 40 місць), чисельність проживаючих станом на 01.01.2023р. – 38 підопічних.

      Середня вартість соціального обслуговування 1 особи, фактично охоплених обслуговуванням через стаціонарне відділення територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  становить 9300 грн.

    Навантаження соціальних робітників перевищує встановлену норму (село - при нормі 6 підопічних. – складає 13 підопічних; місто – при нормі 10 – складає 14 підопічних), а це значно скорочує час на обслуговування кожного підопічного.

Тарутинський селищний центр соціальних служб протягом 2022 року охоплення соціальними послугами  вразливих груп населення, у т. ч, які перебувають у складних життєвих обставинах склала – 635 сімей, в яких виховується 797 дітей. За категоріями:

  • Постраждалі від жорстокого поводження та насильства – 70;
  • ВПО – 249;
  • Одинокі матері (батьки) – 30;
  • Сім’ї, в яких батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків із виховання дитини – 14;
  • Сім’ї, члени яких перебувають у конфлікті з законом – 17;
  • Сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність – 27;
  • Сім’ї опікунів/піклувальників – 26;
  • Прийомні сім’ї/ДБСТ – 15;
  • Особи з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – 15;
  • Сім’ї, яким призначена державна допомога при народжені дитини – 20;
  • Сім’ї трудових мігрантів – 4;
  • Інші (багатодітні, малозабезпечені, одинокі похилого віку, не повні сім’ї, на межі розлучення) – 148.

Вищезазначені сім’ї/особи отримали наступні соціальні послуги:

  • Соціальна адаптація – 128;
  • Соціальна інтеграція та реінтеграція – 66;
  • Екстрене (кризове) втручання – 144;
  • Консультування – 440;
  • Соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у СЖО – 25;
  • Соціальний супровід сімей в яких виховуються діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування – 18;
  • Представництво інтересів – 47;
  • Посередництво – 9;
  • Соціальна профілактика – 400;
  • Інформування – 631;
  • Натуральна/гуманітарна допомога – 2668

Тарутинський соціальний гуртожиток для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування надає послуги підтримане проживання та соціальна інтеграція та реінтеграція дітям – сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2022 року послуги підтримане проживання та соціальна інтеграція та реінтеграція отримали 15 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Комунальна установа «Тарутинський інклюзивно-ресурсний центр» здійснює свою діяльність відповідно до Положення про інклюзивно-ресурсний центр, забезпечує психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами двох територіальних громад. 

Особи (діти) з ООП, які неохоплені навчанням (дошкільники та діти з ООП, які знаходяться на педагогічному патронажі отримують послуги безпосередньо в КУ «Тарутинський ІРЦ». 

Основними завданнями інклюзивно-ресурсного центру є:     

1) проведення комплексної оцінки, у тому числі повторної, та здійснення системного кваліфікованого супроводу осіб у разі встановлення у них особливих освітніх потреб;

2) надання рекомендацій закладам освіти щодо розроблення індивідуальної програми розвитку особи; 

3) консультування батьків, інших законних представників особи з особливими освітніми потребами щодо особливостей її розвитку;

4) забезпечення участі педагогічних працівників інклюзивно-ресурсного центру:

у діяльності команди психолого-педагогічного супроводу особи з особливими освітніми потребами;

у семінарах, тренінгах, майстер-класах для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, обміну досвідом тощо;

5) залучення (у разі потреби) педагогічних працівників інклюзивно-ресурсного центру під час засідань психолого-педагогічного консиліуму у спеціальних закладах загальної середньої освіти;

6) надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових та інших послуг дітям з особливими освітніми потребами:

дітям раннього та дошкільного віку, які не відвідують заклади дошкільної освіти;

дітям, які здобувають освіту у формі педагогічного патронажу;

7) визначення потреби в асистентів учня та/або супроводі дитини з особливими освітніми потребами в інклюзивному класі (групі);

8) визначення рівня підтримки особи з особливими освітніми потребами в закладі освіти;

9) надання консультативної, психологічної допомоги батькам, іншим законним представникам осіб з особливими освітніми потребами у формуванні позитивної мотивації щодо розвитку таких дітей та підвищення обізнаності щодо організації їх навчання і виховання;

10) інформування громади про діяльність інклюзивно-ресурсного центру та взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, закладами освіти, закладами охорони здоров’я, закладами (установами) соціального захисту населення, службами у справах дітей, громадськими організаціями;

11) ведення обліку осіб, які звернулися до інклюзивно-ресурсного центру, шляхом формування їх електронного переліку в АС “ІРЦ”.

Протягом 2022 року фахівцями КУ «ІРЦ» проведено 44 комплексних психолого-педагогічних оцінок розвитку дитини, з них 39 дітей з особливими освітніми потребами, 31 дитина первинна КО, 8 вторинна КО за різними нозологіями, а саме:

  • зниження слуху;
  • затримка психічного розвитку;
  • порушення опорно-рухового апарату;
  • тяжкі порушення мовлення;
  • інтелектуальні порушення. 

За весь період функціонування КУ «Тарутинський ІРЦ» фахівцями центру видано 151 висновок психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини.

В 2022 році, фахівцями (консультантами) інклюзивно-ресурсного центру було надано:

-  понад 1700 корекційних занять;

-  понад 3000 консультацій батькам, щодо психофізичного розвитку дітей та підлітків;

- понад 500 консультацій педагогічним працівникам закладів освіти, щодо організації інклюзивного навчання, створення універсального дизайну та розумного пристосування освітнього середовища.

Інформація про діяльність КУ «ІРЦ» регулярно оновлюється на сторінці в Facebook.

Більшість дітей з ООП в закладах освіти Тарутинської громади забезпечено корекційно-розвитковими послугами відповідно до умов Постанови від 14 лютого 2017 р. № 88 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами».

     КУ «Тарутинський ІРЦ» знаходяться на 1-му поверсі приміщення Тарутинського ліцею. Загальна площа 80 кв.м., має 3 кабінети, які оформлено та забезпечено якісним освітленням, облаштовано сучасними багатофункціональним, корекційним та спеціальним обладнанням, психодіагностичними методиками, такими як Conners-3, LEITER-3, РЕР-3, CASD, WISC-IV, що дозволяють якісно провести комплексну психолого педагогічну  оцінку визначивши рівень академічного та природнього інтелекту (IQ),  проблеми у навчанні, тривожність та депресію, наявність симптомів античного спектру.  

Фахівці КУ «ІРЦ» постійно підвищують рівень кваліфікації, обравши відповідний напрямок професійного розвитку, реалізуючи їх через відповідні курси підвищення надані КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради». Також всі фахівці пройшли курси підвищення кваліфікації щодо програми «раннього втручання» та отримали сертифікати.

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.