ХV Бессарабський ярмарок примножує національно-культурні традиції народів півдня Одещини

Друк

 

          Ось уже в п’ятнадцятий раз в селищі Тарутине відбувається масштабна подія, яка викликає зацікавленість мешканців не тільки Одеської області, а й всієї України та сусідніх держав.

         Вчора, 28 серпня 2021 року, урочисто відкрився ХV Бессарабський ярмарок – фестиваль-виставка національних культур народів, що проживають в колишньому Тарутинському районі. Зберігаючи традиції проведення Бессарабського ярмарку, керівництво Тарутинської та Бородінської селищних рад вирішили проводити його разом, як спільний захід двох громад.

         Кількість поважних гостей, присутніх на ярмарку, свідчить про його важливість та популярність. У заході взяли участь: Сергій Гриневецький – голова Одеської обласної державної адміністрації, Степан Чернявський – депутат Верховної Ради України, Юрій Дімчогло – радник голови ОДА, Вадим Шкарівський – заступник голови Одеської обласної ради, Дмитро Чапір – голова комісії Одеської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, Юрій Карабаджак та Олег Капсамун – депутати Одеської обласної ради, Наталія Одарій-Захар’єва – директор Департаменту охорони здоров’я ОДА, Алла Стоянова – директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОДА, Валентина Кольчак – начальник управління фізичної культури і спорту ОДА, Тетяна Федоренкова – голова Одеського обласного ФСТ «Колос», Геннадій Бамбура – голова Болградської РДА, Іван Кюссе – перший заступник голови Болградської ОДА, Михайло Садаклієв – голова Болградської районної ради, Віталій Лабуш – голова Березівської РДА, Ольга Кічіджи – помічник  депутата Верховної Ради України Антона Кісе.

        Також до нас завітали поважні іноземні гості: Микола Дімітров – керівник торгово-економічного відділу Генерального консульства Республіки Болгарія в Одесі, Іра Петр – представник німецького культурного форуму східної Європи, Олена Кащі – представник почесного консульства Німеччини в Одеській області, Георгій Марангоз – голова Чадир-Лунгського району Молдови, Володимир Чернєв – голова Вулканештського району Молдови.

         Крім того, на ярмарку були присутні колишні керівники Тарутинської райдержадміністрації та Тарутинської районної ради: Анатолій Побережнюк, Ілля Тарлєв, Микола Кісеолар, Анатолій Серек-Басан, Гаджи Магдієв, Тетяна Бахчеван, Віра Денисова, Віктор Зінзівєр.

         Привітати мешканців Тарутинської і Бородинської громад завітали сусіди: Сергій Парпуланський – Арцизький міський голова, Вікторія Райчева – Саратський селищний голова, Іван Дудуш – заступник Саратського селищного голови.

         Бессарабський ярмарок був урочисто відкритий на центральному стадіоні смт.Тарутине мелодійною українською піснею «Квітка душа» у виконані солістки Тарутинського Будинку культури Ганни Мунтян та яскравою танцювальною композицією з прапорами України за участю 150 учасників художньої самодіяльності селищних та сільських Будинків культури і клубів.

         З привітальними словами до гостей та учасників ярмарку звернувся Тарутинський селищний голова Сава Чернєв. У своєму виступі селищний голова наголосив, що Бессарабський ярмарок – це добра можливість показати культурний, економічний, інвестиційний та туристичний потенціал громад, це можливість показати те, чого ми досягли і чим пишаємось. Сава Чернєв подякував мешканцям громади за їх труд та вклад у розвиток громади і побажав усім присутнім миру, здоров’я, любові до малої Батьківщини, добробуту, достатку та процвітання нашому краю.

        У своєму виступі голова ОДА Сергій Гриневецький привітав присутніх з 30-річчям Незалежності України, підкреслив важливість проведення Бессарабського ярмарку, як такого, що зберігає традиції, культури та менталітет жителів Бессарабії. Голова облдержадміністрації побажав, щоб ярмарок консолідував усіх, хто бачить перспективу розвитку цієї території та повідомив, що передбачені серйозні проекти розвитку півдня Одещини: розвиток виноградарства та виноробства, будівництво мостів, впровадження сучасних технологій в агропромисловий комплекс та переробку продукції АПК, а це дасть новий поштовх в соціальний та культурний розвиток. С.Гриневецький подарував Тарутинському центру первинної медико-санітарної допомоги електрокардіограф.

        Мешканців та гостей Тарутинської і Бородинської громад також привітали інші поважні гості та за сумлінну працю і професіоналізм, з нагоди Дня Незалежності нагородили Почесними Грамотами та Грамотами Одеської ОДА, Одеської обласної ради, Болградської РДА та Болградської районної ради медичних працівників, керівників сільськогосподарських підприємств, керівників танцювальних колективів.

        Свято продовжилось урочистою ходою, учасники якої продемонстрували колорит нашого краю.

        Бессарабський ярмарок – це безліч подій, локацій та розважальних заходів.

        У центральному парку, гостей свята радо зустрічали у імпровізованих українській, російській, болгарській, гагаузькій, молдавській, німецькій садибах ритмічними мелодіями пісень та запальними танцями.

       В ці дні 200-річчя заснування відзначає село Лужанка Тарутинської громади – мала Батьківщина почесного громадянина Тарутине, голови Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького. Село Лужанка було засновано німцями-колоністами, тому в німецькій садибі розмістилась тематична фото-виставка, присвячена історії села, з якою ознайомились поважні гості. С.Гриневецький поспілкувався з мешканцями села та вручив подарунок від облдержадміністрації  для ФАПу с.Лужанка: кисневий концентратор, глюкометр, електронний термометр, маски, експрес-тести. На згадку про село Лужанка та Бессарабський ярмарок С.Гриневецькому була подарована книга про історію Тарутинщини, яку вручив голові ОДА автор цієї книги В.Кубякін. Сава Чернєв від Тарутинської селищної ради до ювілею села вручив сертифікати сільському клубу та школі по 30000грн., ФАПу – 20000грн., багатодітній родині, де виховується 6 дітей – 10 000грн., подружній парі, яка відсвяткувала золоте весілля, самому молодшому мешканцю села та самому почесному жителю по 2000грн.

        Тут же у парковій зоні були розміщені виставки-продажі продукції підприємств, фізичних осіб-підприємців та приватних осіб, виставки-продажі виробів прикладного мистецтва, виставки художніх робіт учнів музичної школи, фото-зони, проводились майстер-класи та відбулось шоу живих скульптур – вистава «Богдан Хмельницький» до Дня Незалежності.

        А потім було встановлення національного рекорду України «найдовший стіл Бессарабських страв». На центральному стадіоні смт.Тарутине накрили стіл завдовжки 150 метрів, сервірований українськими варениками і пампушками, болгарською міліною, гагаузькою кавармою, молдавською мамалигою, російськими кренделиками, бессарабським вином, а також голубцями, шашликом, м’ясною нарізкою, бринзою, млинцями, смачною випічкою, та ін. стравами. В підготовці столу взяли участь усі старостинські округи, кухарі навчальних закладів, кухарі-любителі, ресторан та кафе смт.Тарутине.

        Ввечері, на головній сцені Бессарабського ярмарку зі своїми шоу-програмами яскраво виступили одеська група «Бесарабія» та народна артистка України Наталія Валевська.

       А після концерту всі присутні насолоджувались святковим салютом.

      

 

 

 

Bookmark the Постійне посилання.

Залишити відповідь