Пам’ять на всі часи

Друк

Пам'ять на всі часи

        В с.Красне 7 жовтня біля каплиці та меморіального комплексу, що встановлені в пам'ять німців-переселенців, які заснували село та проживали в ньому протягом 125 років, відбулась акція «Память на всі часи».

       В акції взяли участь: Тарутинський селищний голова Сава Чернєв, історик-краєзнавець, представник німецького культурного товариства «Бессарабський дім» Володимир Кубякін, член правління Асоціації Бессарабських німців Штутгарта Симон Навотноч, настоятель Свято-Іоанського Богословського храму ієрей Аркадій Кузнєцов, депутат Тарутинської селищної ради Ольга Младінова, директор Красненського навчально-виховного комплексу Тетяна Узун, мешканці села Красне.

       У вересні-жовтні 1940 року вимушено покинули село Красне 2852 жителя разом з дітьми до 14 років. Згадуючи події того часу, Макс Риль, уродженець с.Красне, 1927р.н. писав: «…Переселення було дуже жорстоким. Це був страшний досвід для всіх людей у той час». Староста Красненського старостинського округу Прасковія Кірчиогло, відкриваючи захід, наголосила «7 жовтня – це дата пам’яті про переселення жителів з Красного у жовтні 1940 року. Без минулого немає майбутнього. Це історія нашого села. І наш обов'язок – зберегти пам'ять про людей що заснували село, в якому ми сьогодні мирно та дружно живемо. Зберегти історію села і передати нащадкам, щоб ніколи не повторювати помилок минулого».

      Настоятель Красненського храму А.Кузнєцов відслужив молебень в пам'ять німців-колоністів та молебень за здравіє нині проживаючих, по завершенню яких народний ансамбль «Веснянка» виконав відому пісню-реквієм «Аве Марія».

      Перед присутніми виступив селищний голова Сава Чернєв: «81 рік тому люди, що заснували село були змушені залишити все нажите, створене та побудоване своїми руками та піти з землі, яка стала для них Батьківщиною. З історії відомо, що у 1940 році був великий врожай зернових і можна тільки представити з яким болем у серці ці люди залишали вирощене тяжкою працею». Селищний голова подякував жителям села за пам'ять, що вони зберігають про своїх предків та передають нащадкам і висловив сподівання, що депутатський корпус селищної ради підтримає пропозицію його та Ольги Младінової щодо виділення коштів на відновлення дзвону на каплиці.

        Володимир Кубякін від культурного товариства Бессарабських німців подякував мешканцям с.Красне за їх трепетне відношення до історичної спадщини. Симон Навотноч був здивований, з якою повагою жителі нашого краю відносяться до пам’яті прадідів та дуже радий бути присутнім на такому заході.

        У своєму виступі перед односельцями депутат Тарутинської селищної ради Ольга Младінова зазначила «Ці люди заслужили, щоб про них пам’ятали, адже вони стояли у витоків села Красне. Страшно уявити, що довелось пережити цим людям, і що подібне може повторитись. Ми повинні пам’ятати про долю німців-колоністів та розповідати про це дітям». О.Младінова добрими словами згадала батька та сина Дмитрів Братан, які доклали багато зусиль у будівництво каплиці та створення меморіального комплексу.

        По завершенню акції її учасники Хвилиною мовчання вшанували пам'ять німців-переселенців та поклали квіти до пам’ятника.

        В каплиці в «Книзі відгуків» залишили свої слова вдячності Сава Чернєв, Симон  Навотноч та Володимир Кубякін.

Bookmark the Постійне посилання.

Залишити відповідь