Про легалізацію зайнятості населення та забезпечення виплат заробітної плати

Друк

Під головуванням заступника Тарутинського селищного голови Олени Сілоч 5 жовтня 2021 року відбулось спільне засідання Координаційної ради із забезпечення податкових та інших надходжень до бюджету Тарутинської селищної ради та Комісії з питань дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплат заробітної плати.

У роботі Координаційної ради та комісії взяли участь начальник відділу з питань праці та заробітної плати Головного управління Держпраці в Одеській області Олександр Михайловський та головний Державний ревізор, інспектор управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС в Одеській області  Віталій Стасій.

На засідання були запрошені підприємці – суб’єкти господарської діяльності Тарутинської громади.  

Про стан сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (пальне), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) по Тарутинській селищній раді, станом на 01.10.2021 року поінформувала начальник відділу доходів фінансового управління  Тарутинської  селищної ради Валентина Ковальчук. За І півріччя 2021 року до селищного бюджету надійшло: акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (пальне) – 254 016грн., з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) – 862 688грн. Від 54 суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів надійшло до селищного бюджету за 9 місяців поточного року 514 926грн.

Інспектор управління контролю за підакцизними товарами Віталій Стасій зупинився на основних аспектах законодавства щодо здійснення підприємницької діяльності.

Про  середньомісячну заробітну плату та легалізацію робочих місць серед  суб’єктів господарювання різних форм власності громади за 1 півріччя 2021 року доповіла головний спеціаліст відділу економіки, інвестицій та сільського господарства Тарутинської селищної ради Лариса Топал. Рівень середньомісячної заробітної плати за І півріччя 2021 року у Тарутинській громаді складає 9390,55 грн., що в 1,56 разів перевищує рівень мінімальної заробітної плати. Для порівняння середня заробітна плата по Одеській області за аналогічний період – 12 359грн. Дуже актуальними на сьогодні є питання виплати офіціальної заробітної плати та легалізації робочих місць. Багато випадків, коли працівникам виплачується заробітна плата неофіціальна вище мінімальної та працівники працюють без трудової угоди. А це призводить до незахищеності працівників перед роботодавцем та впливає на рівень надходжень до місцевого бюджету.  

Головний спеціаліст ГУ Держпраці в Одеській області О.Михайловський акцентував увагу підприємців на дотримані законодавства про працю й зайнятість населення. Крім того, представник управління Держпраці повідомив, що відповідно до норм чинного законодавства орган місцевого самоврядування має право подавати запит до органу Держпраці на перевірку будь-якого СПД та за порушення трудового законодавства передбачені великі штрафи.

Галина Літвінова - представник відділу обслуговування громадян №1 головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, звернулась до підприємців Тарутинської громади щодо оформлення найманих працівників згідно законодавства. Офіційно не оформлені працівники залишаються без права отримання пенсії.

Під час засідання підприємці мали змогу задати представникам держслужб актуальні для них питання та отримали компетентні відповіді і рекомендації.

Підсумовуючи спільне засідання Координаційної ради із забезпечення податкових та інших надходжень до бюджету Тарутинської селищної ради та Комісії з питань дотримання законодавства про працю, заступник селищного голови О.Сілоч рекомендувала підприємцям працювати відповідно до законодавства, звернути увагу на розмір заробітної плати та легалізацію робочих місць та зазначила, що від сплати податків залежить життя в громаді, адже і влада, і суб’єкти господарської діяльності працюють задля покращення добробуту в громаді.

Bookmark the Постійне посилання.

Залишити відповідь